Изравнихме се с Майот! Благодарете на джипката, мишлета

0
12 години след влизането в Европейския съюз Северозападна България продължава да е най-бедният регион в общността
12 години след влизането в Европейския съюз Северозападна България продължава да е най-бедният регион в общността

12 години след влизането в Европейския съюз Северозападна България продължава да е най-бедният регион в общността

Гледам напереното вице Томислав Дончев в първия предизборен дебат по бТВ. Хвърля се да брани ГЕРБ и правителството от всяка критика – сакън, направили сме адски много.

Лъжец!

Само преди ден Националният статистически институт публикува данни за икономическото състояние на населението в страните от ЕС. На дъното, дори под дъното, дълбоко под дъното е България!

През 2019 г. регионалният БВП на човек от населението, изразен в стандарти на покупателната способност (СПС), е 32% от средния за Европейския съюз в Северозападния регион на България. Мизерията ни е сравнима единствено с остров Майот, отвъдморска територия на Франция някъде между Мадагаскар и Мозамбик… За сравнение в Люксембург стандарта е 260%, сравнен със средния за ЕС.

Дончев и най-вече вождът му с джипката вият като ерихонски тръби какви приказни резултати са постигнали и живеем прекрасно. И се намират идиоти да им вярват…

А резултатите са смразяващи.

Водещите региони според БВП на човек от населението през 2019 г. след Люксембург са Южен район в Ирландия с 240%, Прага в Чехия - 205%, Брюксел в Белгия и Източен и Централен в Ирландия - по 202% и Хамбург в Германия - 195%.

За разлика от тях след Северозападния регион на България (Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен) и Майот, които едва стигат 32% от средното ниво за ЕС, другите райони, затънали в мизерия са пак български: Северен централен - 35% (Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Търговище), Южен централен - 37% (Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян), Югоизточен - 40% (Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора) и Североизточен - 41% (Варна, Добрич, Силистра и Шумен). Гордеете ли се?

За Майот ниският БВП на човек от населението е обясним - 44% от населението е под 15-години. Българските управляващи обаче ни обясняват непрекъснато, че сме водеща икономика - Борисов заяви това преди месец.

Още смразяващи цифри: регионалният БВП на българите в Северния централен район е 12 700 евро. 205 500 евро е на хората в Южния регион на Ирландия! Средното ниво за ЕС е 66 800 евро. Близо 5 пъти сме под средното ниво!

На почти същото отчайващо дередже са Южен централен район – 13 000 евро и Северозападен – 13 400 евро.

Брутният вътрешен продукт на глава от населението за 2020 г. в България е 9826 долара на човек от населението. Това е реалната цифра, а горното подреждане е по покупателна способност.

БВП на Ирландия е 378 522 млрд долара или 81680 золара на глава от населението. След 1995 г. има периоди, в които икономиката на страната е достигала 10% годишен ръст. Това е причина експерти да я наричат „келтския тигър“.

Още ли се гордеете?

Това е Ирландия, ще кажат Дончев и Борисов. Да, де - Ирландия е, която през 90-те години е била на опашката на Европа. Днес е в челото.

А жителите на Майот сигурно са доста симпатични. Бедни са като нас, но пък са доста по-щастливи, според световните класации.

Мишлета, бързайте да благодарите на джипката и куфарите в нея. Може да изпадне някоя петдесетолевка...

Фрог нюз

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари