Израелско изследване: Ковид-19 носи риск за инсулти и сред здрави хора

0
Изследователи смятат, че е  налице феномен на коронавируса, предизвикващ инсулт сред хора, които обикновено няма вероятност да получат такъв
Изследователи смятат, че е налице феномен на коронавируса, предизвикващ инсулт сред хора, които обикновено няма вероятност да получат такъв

Изследователи смятат, че е  налице феномен на коронавируса, предизвикващ инсулт сред хора, които обикновено няма вероятност да получат такъв

Налице е скрит феномен на COVID-19, причиняващ инсулти, включително сред хора, които в нормална ситуация никога не биха били в риск, показва изследователски проект на лекари от Израел и 31 други страни, съобщи Times of Israel, цитирани от News.bg

Тяхното проучване, публикувано в реномирането научно списание Stroke, е установило, че всеки четвърти пациент с инсулт, заразен с COVID-19, е под 55 години и същата пропорция е нямала очевидни съдови рискови фактори като високо кръвно налягане, диабет или тютюнопушене.

Това е необичайно високо. Обикновено 10 до 15 процента от пациентите с инсулт са на възраст между 18 и 50 години и се предполага, че числото е подобно, когато възрастовият диапазон се разшири до хората под 55 години.

Изследователите смятат, че откритието сочи към феномен на коронавируса, предизвикващ инсулт сред хора, които обикновено няма вероятност да получат такъв.

Проф. Ронен Лекер от Еврейския университет в Йерусалим, един от авторите, каза, че изследването помага на лекарите да разберат "връзката между коронавируса и инсултите при по-млади пациенти в резултат на запушвания в по-големи кръвоносни съдове".

Неангажирани в проучването учени сочат значението му, а водещ израелски имунолог нарече констатациите му "изключително тревожни".

Проф. Сирил Коен от университета Бар Илан заяви: "Това показва потенциала на COVID-19 като катализатор на инсулт, включително сред младото население, което е изключително тревожно. COVID-19 не е грип или проста вирусна инфекция. Във време, когато се опитваме да оценим съотношението полза и риск при ваксинацията, тези данни ясно показват, че младите хора, които не винаги се считат за "изложени на риск" от коронавирус, са уязвими към инсулти и други ефекти на вируса, незабавен и по-дългосрочен."

Лекарите отдавна се страхуват, че има връзка между инсултите и коронавируса и изследователите се заеха да предоставят подробно проучване.

"Инсултът се съобщава като последица от тежкия остър респираторен синдром на коронавирусна инфекция в няколко доклада", пишат те. "Въпреки това данните са оскъдни по отношение на подробностите за тези пациенти в многонационален и голям мащаб."

Те бързо осъзнаха, че инсултът и COVID-19 наистина са често срещани спални. Повече от половината от 136 анкетирани медицински центъра в 32 държави са лекували поне един пациент и за двете състояния.

Едно от най-изненадващите открития беше, че COVID-19 изглежда е скрит спусък за удари. Около 38% от изследваните 432 пациенти не са имали представа, след прекаран инсулт, че са COVID-положителни, най-вече само когато болниците провеждат рутинни тестове за коронавирус.

Изследването трябва да подтикне болниците по света, които не проверяват рутинно пациентите с инсулт за коронавирус, за да предотвратят разпространението на вируса в обикновените отделения, каза Лекър.

"Занапред препоръчваме да се извърши тестване на COVID на всички по-млади пациенти с инсулти, особено на тези с неизвестни предварително съществуващи състояния", каза той.

"Надявам се и съм уверен, че това проучване ще помогне за по-доброто разбиране на връзката между COVID-19 и инсулта и ще осигури преки терапевтични ползи за пациентите."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари