Израелски водолаз откри рицарски меч на 900 години

0
Мечът с дълго един метър острие и 30-сантиметрова ръкохватка е лежал на дъното на морето край Хайфа
Мечът с дълго един метър острие и 30-сантиметрова ръкохватка е лежал на дъното на морето край Хайфа Видео: NOVA

Находката е лежала на дъното на морето край Хайфа

Израелски водолаз откри рицарски меч на 900 години в Средиземно море, съобщиха ДПА и Ройтерс. Мечът с дълго един метър острие и 30-сантиметрова ръкохватка е лежал на дъното на морето край Хайфа, предаде NOVA.

„Мечът, който е запазен в отлично състояние, е красива и рядка находка, и очевидно е принадлежал на рицар-кръстоносец", каза Нир Дистелфелд, инспектор в звеното против кражби на израелската служба по антиките.

Според данни от изявлението на службата израелското средиземноморско крайбрежие съдържа множество естествени заливи, в които са намирали пристан по време на буря корабите през древността. Множество селища и древни пристанищни градове са били създадени в района по онова време.

„Тези условия са привличали търговски кораби през вековете, които са оставили богати археологически находки. Откритият неотдавна меч е поредната подобна находка", допълни Дистелфелд.

Водолазът е открил меча в събота и го е взел, защото се е опасявал, че може да бъде откраднат или покрит от пясъка на дъното. Той го е предал на властите и е получил документ от тях с благодарност за граждански отговорната постъпка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

С ракия от дюли и декември става юли!

Харесай Дунавмост във Фейсбук