Израел предлага пауза от два месеца в сраженията

2
Офертата е била предадена на Хамас чрез катарски и египетски посредници
Офертата е била предадена на Хамас чрез катарски и египетски посредници

Офертата е била предадена на Хамас чрез катарски и египетски посредници

Израел е предложил на Хамас пауза в сраженията от два месеца като част от многостепенно споразумение, което включва освобождаване на всички заложници, държани в Газа. Офертата е била предадена чрез катарски и египетски посредници, съобщава американското издание Аксиос /AXIOS/, като се позовава на два израелски източника.

Предвижда се освобождаването на всички живи заложници, както и телата на починалите, предава БНТ. Процесът трябва да протече на няколко етапа. Съгласно предложението, първо ще бъдат освободени жените и мъжете над 60 години, и заложници, които са в критично здравословно състояние.

Следващата фаза ще включва освобождаване на жените-военнослужещи, мъже под 60-годишна възраст, които не са военни, израелски мъже под пагон и телата на починалите пленници. Предложението не предвижда по същество споразумение за край на войната, но съдържа най-дългия период на спиране на боевете, даван от еврейската държава от началото на войната във войната срещу Хамас.

Съгласно инициативата, Израел и Хамас трябва да се договорят предварително колко палестински затворници ще бъдат освободени за всеки израелски заложник от всяка категория. Впоследствие трябва да се преговаря поименно за палестинските затворници. Предложението на Израел включва и предислоциране на израелската армия, включително извеждането ѝ от някои големи населени места, което би позволило завръщане на палестинските бежанци в град Газа и северната част на Ивицата.

Израел подчертава, че не предлага примирие за края на войната и не приема освобождаване на всички 6 000 палестинци, които сега са в израелски затвори. Израелски представители признават, че ако споразумението влезе в сила, действията на израелските военни ще бъдат значително ограничени по обхват и интензивност след двумесечната пауза в сраженията.

Намеква се, че Израел е готов да освободи значителен брой палестинци, ако Хамас приеме офертата, отбелязва Аксиос. Белият дом съобщи, че президентът Джо Байдън подкрепя пауза в сраженията в Газа, която би довела до освобождаване на заложници и влизането на допълнителна хуманитарна помощ в палестинския анклав.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари