Изписват болни с COVID-19 и без тест да докаже, че са излекувани

0
До момента двата отрицателни теста трябваше да докажат, че болният вече не разнася вирус и не е опасен за останалите
До момента двата отрицателни теста трябваше да докажат, че болният вече не разнася вирус и не е опасен за останалите Снимка: БГНЕС

Достатъчни били 10 дни на легло и още 3 без оплаквания. Отричат промяната да е заради препълнените болници

Болни с COVID-19 ще бъдат изписвани от болниците и без задължителните до момента два отрицатели PCR теста, които да докажат, че човекът е оздравял, алармира "24 часа"

Това предвижда нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев, с която се регламентират облекчени условия за изписване на болни от коронавирус.

По преценка на лекаря болният ще може да се прибере след 10 дни лечение, които се броят от появата на оплакванията, а не от приема в болница. Условие е 3 дни след това да не е имал температура, кашлица и други респираторни симптоми.

До момента двата отрицателни теста трябваше да докажат, че болният вече не разнася вирус и не е опасен за останалите.

Това изискване вече ще важи само ако пациентите имат нужда от последваща медицинска грижа в болница, настанени са в дом от социален тип или нямат възможност да се изолират и лекуват у дома заради съжителство с хора от рискова група.

На въпрос на “24 часа” дали облекчените критерии за изписване са свързани с това да се освободят болнични легла предвид недостига, който отчитат много от болниците напоследък, от Министерството на здравеопазването отговориха, че няма общо.

Решението е експертно и е базирано на насоките на Световната здравна организация”, обясниха от ведомството.

158 бяха новите случаи на коронавирус у нас в сряда - с 18 повече от тези във вторник, но при 1200 теста по-малко. Броят на лежащите в болница стигна 435 души, а още преди седмица водещите болници започнаха да се препълват и да пренасочват пациенти с коронавирус. Три медицински сестри в частната болница в Благоевград, която прие единия от затрупаните в тунел “Железница” работници, са с коронавирус. Мъжът престоя около 4 часа в болницата и след това бе преместен във ВМА, където стана ясно, че е положителен.

Още трима медици са заразени и в Пазарджишка област - 25-годишен лекар от белодробната болница в града, негова 57-годишна колежка от МБАЛ - Велинград, и медсестра от същата болница. В болницата в Горна Оряховица е настанен лекар на 59 г., контактувал с пациент. Чакат се резултатите на още 20 медици.

С още 31 болни се разрасна огнището в завода за автомобилни части “Хроновски” в Смолян. Първоначално там бяха открити 7 заразени, а след това още 57. Общият им брой вече е 95.

“Следващите 10 дни ще бъдат критични, тъй като е възможно сред контактните да се установят още носители на заразата”, каза областният управител на Смолян Недялко Славов.

Трима души на хемодиализа в Стара Загора също са сред заразените с COVID-19. Единият от тях, при който първо била установена инфекцията, е преместен в инфекциозната клиника, а другите двама засега са без клиника. За да се избегне заразяване, отсега нататък потвърдените с вируса пациенти, подлежащи на хемодиализа, ще се транспортират до диализния център с линейка, където процедурата ще се провежда в обособена зала и без други пациенти.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари