Изолация на плажа за 100 000 лева

0
Риалити предавания като „Игри на волята“ и „Сървайвър“ ни превръщат в съвременни Робинзон Крузо
Риалити предавания като „Игри на волята“ и „Сървайвър“ ни превръщат в съвременни Робинзон Крузо Снимка: Кадър NOVA

Риалити предавания като „Игри на волята“ и „Сървайвър“ ни превръщат в съвременни Робинзон Крузо

Голямата награда от 100 000 лв. - това е мотивацията ни да загърбим близки, работа и тревоги за до три месеца и да се отправим на високоадреналинно приключение на плажа като съвременни Робинзон Крузо. За първа година близо 40 ентусиасти ще имат тази възможност. Някои ще бъдат само на до 400-500 километра от родните си места, като ще се впуснат в гладиаторски битки за чека на родното Черноморие. Други ще изминат над 9000 км, за да се впуснат в надпреварата, която ще се развихри във Филипините. Целта е винаги една и съща – побеждавай във възможно най-много игри, като паралелно с това разгневиш възможно най-малко съотборници.

Вероятно вече се досещате – става въпрос за риалити форматите „Сървайвър“ и „Игри на волята“. Въпреки че ще бъдат излъчени по различни телевизии и (вероятно) не по едно и също време, двете предавания споделят една и съща „кръвна група“. За първи път те ще пресекат пътищата си в българския ефир, а феновете чакат с нетърпение да разберат какви нови изненади са подготвени за тазгодишните участници, пише Монитор.

Доайен в този формат, както у нас, така и на международно ниво е „Сървайвър“. Родината на формата е САЩ, а шоуто винаги е свързвано с американския водещ (впоследствие и продуцент) Джеф Пробст, чиято визия силно рефлектира и върху тази на българския му наследник Владо Карамазов. Първият сезон се излъчва през 2000 г., като за предаването си създателят на формата Чарли Парсънс се обляга силно върху предишно свое предаване - „Експедиция Робинзон“, което прави за шведския пазар. Основната линия на регламента е сравнително ясна – участниците се разделят на две или три племена. Когато не спечелят имунитет, всеки от отборите гони по един от своите, като това се случва на базата на гласуването. Като останат само половината, участниците се сливат в едно племе, а победителят измежду финалистите се избира от вече изгонените състезатели. С течение на годините правилата леко се изменят. Експериментира се със сезони, вдъхновени от расовото разделение, в състезанието се вкарват роднини на вече утвърдени състезатели, фаворити от минали епизоди се изправят и срещу фенове – опит, който бе осъществен и от българското издание на „Сървайвър“. В последната (засега) излъчена порция серии пък бе вкарана идеята за токените – валутата, с която участниците търгуват различни предимства.

У нас предаването дебютира през 2006 г., а водещи до този момент са били Камен Воденичаров, Евтим Милошев и Владо Карамазов, който най-вероятно ще се завърне и за новия сезон, който към момента се снима на екзотичните Филипински острови. Далеч сме от размера на паричната награда в САЩ – 1 милион долара, но в продължение на 4 години победителите получават финансова инжекция в размер на 250 000 лв. Ваня Джаферович, който спечели последния сезон, обаче добави 100 бона към сметката си.

Осезаемо намаление на паричната награда се усети и при българското издание на „Игри на волята“. Шоуто дебютира при силен зрителски интерес през есента на 2019 г., а и към момента дори COVID-19 не попречи на предаването да се заснеме и излъчи в ефира на Нова телевизия. Две бяха големите промени между първия и втория сезон на предаването – промяната на водещия – Алекс Сърчаджиева бе заменена от дуото на Димо Алексиев и Ралица Паскалева, и новата парична награда, която от 200 стигна до 100 хиляди лв.

Игри на волята“ е по лиценз на колумбийското предаване Desafio, което се ражда през 2004 г. Любопитен факт е, че въпреки че зрители основателно намират прилики между това шоу и американското „Сървайвър“, колумбийската продукция е закупена и се реализира успешно в САЩ, по-конкретно – във Флорида.

Регламентът на латиноамериканските „Игри на волята“ предполага отново разделяне на няколко племена, които се отличават със свои име, цвят и флаг. Тук обаче се въвежда идеята за сражаване в името на по-добри условия за живот. Те обаче не се изразяват в подбрана материална награда, а в установяване на лагер в продължение на седмица в луксозна вила, стопанство или насред нищото край „дивата река“. В оригиналната версия на предаването елиминациите са изисквали допълнително усилие при изграждането на стратегията. Причината – участниците от отбора, победил в битката за имунитет, са имали възможност да спасят избран от тях състезател от противниковия лагер. Редица промени в правилата се налагат, които дори водят до опцията за вето, докато в крайна сметка ние видим на малкия екран настоящата версия – участниците гласуват кой от опонентите им да си тръгне, като обаче не разчитат на анонимност при вота и най-често обявяват мнението си на всеослушание.

Междувременно българските фенове на „Игри на волята“ имат повод за наздравица, а повод за това им дадоха водещите. След като медиите „скараха“ Сърчаджиева с нейните наследници, то само преди няколко дни актрисата се щракна редом до Алексиев и Паскалева. Това провокира мнозина да смятат, че звездата от „Шивачки“ ще се върне в риалити формата поне като гост-звезда. От продукцията обаче все още не са коментирали този слух.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари