Измама с апартамент под наем в Созопол

0
Плащаш капаро, а наемодателят изчезва яко дим
Плащаш капаро, а наемодателят изчезва яко дим

Плащаш капаро, а наемодателят изчезва яко дим

В разгара на лятото хора от цялата страна станаха жертва на класическа измама с фалшива обява за апартамент под наем. Публикация в социалните мрежи обещава уютна квартира в Созопол. След превод на капаро обаче, авторът на обявата изключва телефона си и блокира клиентите си в социалните мрежи.

Обявата във Фейсбук група за евтини квартири по морето кани гости през летния сезон в Созопол. Обещанията са за слънчев, тристаен апартамент, обзаведен с всичко необходимо. Автор е жена, която се представя като Стефани.

Сред хората, които проявили интерес е Тони Иванова от Стара Загора.

"Тя ми отвърна, че датите са свободни и че трябва да уточня другите неща с нейния съпруг. Поиска моя телефонен номер. Аз и го дадох. След няколко минути мъжът ѝ ми се обади. Разбрахме се за почивката, какво включва, какви екстри има и т.н. За улицата попитах, те ми казаха само ул. Републиканска, но нямаше номер", разказа Иванова, цитирана от БНТ.

Мъжът поискал и 60% от цялата сума за нощувките. Тони обаче отказала и се разбрали да плати капаро от 250 лв. Изпратила снимка на платежния документ на Стефани.

"Тя ми върна след известно време съобщение, че е получила сумата и се разбрахме, че ден преди тръгването ще се чуем и до ден днешен не сме се чули", каза потърпевшата.

Авторката на обявата вече е неоткриваема за хората, платили капаро. Обявите също са изтрити. Бърза справка в същата група показва, че много хора са били завлечени по същата схема - свързват се със Стефани, иска капаро, но преведено по сметката на мъжа си - Димитров. След това изчезва.

Други потърпевши също разказаха своите истории във Фейсбук.

Оказва се, че на адреса, който фигурира в една от обявите нито един апартамент не се отдава под наем за туристи.

"Тука са частни апартаменти, не се дават под наем. Само собственици, да. Различни хора има, обаче собственици. Както виждате нито една кола не спира", каза Георги Георгиев.

От Комисията за защита на потребителите заявиха, че най-вероятно става дума за класическа измама.

"В комисията постъпват подобен род сигнали като този, който ни описахте. За щастие те са по-скоро изолирани, единични случаи и става въпрос откровено за съмнение за състав на престъпление по смисъла на Наказателния кодекс", обясни Ангел Джалев, член на Комисията.

Съветът на експертите да се изисква подробна информация преди да се преведе капаро.

"Потребителите трябва да изискват пълна информация относно местото за настаняване, условията, начините на плащане, а търговците или физическите лица, които предоставят тези услуги са длъжни да им я дадат. Естествено при увъртания или непредоставяне, или при съмнение, че не се предоставя пълна информация, това е една индикация, че може да бъдете жертва на такъв подобен тип измама", каза Джалев.

От Комисията съветват хората да сигнализират за всички нередности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари