Изложбата „13 безсмъртни българи“ гостува в Русе

1

Пътуващата изложба „13 безсмъртни българи“, вдъхновена от едноименната идея на богослова Ваклуш Толев, ще гостува в гр. Русе през месец октомври. Откриването е на 29.09.2014 г., понеделник, от 11.00 ч. в Регионална бибилиотека „Любен Каравелов”.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 25-ти октомври, след което ще отпътува за град Кърджали. Инициативата е на фондация „Безсмъртни българи“ и се реализира в съорганизаторство с Регионална бибилиотека „Л. Каравелов“ и Сдружение „Общество Път на Мъдростта“.

Идеята чрез образите и характеристиките на 13 личности да се отбележат историческите и културните постижения на България е на богослова Ваклуш Толев. Наред с основателя на българската държава хан Аспарух, с цар Борис I, който приобщава страната ни към християнската цивилизация и цар Симеон – Просветител, чието управление води до Златен век на българската книжнина, Ваклуш Толев поставя Васил Левски, Пенчо Славейков, Баба Тонка и др.

Пътуващата изложба, която се състои от 13 пана (по едно за всеки от 13-те безсмъртни българи), тръгва от Пловдив на 1 ноември, Деня на народните будители. След това тя гостува на Софийския университет по повод неговия патронен празник – Денят на св. Климент Охридски, във Велико Търново, Ловеч, Стара Загора, Хасково, Варна, Шумен, Велики Преслав, Видин, Монтана и др. За първи път Ваклуш Толев прокламира идеята за честване на Ден и изграждане на Дом-светилище на 13 поименни безсмъртни българи на 28.08.1993 г. по повод отбелязването на 50 годишнината от кончината на Цар Борис III – Обединител.

През 2003 г. Общински съвет гр. Велики Преслав подкрепя идеята да се изгради Домът-светилище на територията на града. Изборът на мястото не е случаен – Велики Преслав, като стара българска столица, пази духа на Златния век на българската книжнина. Повече от 100 институции, обществено-политически и културни организации подкрепят идеята. В последната си книга „Духовните дарове на България“ Ваклуш Толев помества специална глава, посветена на приноса на 13-те безсмъртни българи към историята и пътя на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари