Изложба „Спомен за актрисата Царева Беева“

0
Експозицията е посветена на 90-годишнината от рождението на русенската  актриса Царева Беева
Експозицията е посветена на 90-годишнината от рождението на русенската актриса Царева Беева

Дата: 22 март, вторник, 2016 г., Русе

Място: РБ „Любен Каравелов“, Фоайе, ІІ етаж

Начало: 11.00 ч.

Събитие: Откриване на изложба „Спомен за актрисата Царева Беева“

Експозицията е посветена на 90-годишнината от рождението на русенската  актриса Царева Беева (1926 - 2014). Материалите в изложбата са притежание  на Държавен архив - Русе и са дарени през 2014 г. от нейния син Юлиян Беев. Показани са грамоти и поздравителни адреси, снимки от постановки с участието на Царева Беева, поздравителни картички и телеграми.

В експозицията могат да се видят книги и публикации за живота и творческата дейност на актрисата от фонда на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе.

Анотация: Царева Беева е родена на 22 март 1926 г. в гр. Русе. Започва своя творчески път като стипендиантка на Варненския народен театър. Последователно играе на сцените на театрите в Пловдив, Сливен, Бургас, София, Перник, Разград, Силистра и повече от 16 години е на сцената на Русенския драматичен театър.

Публиката ще я помни в ролите на Розаура от „Хитрата вдовица” на К. Голдони, Елиза Дулитъл от „Пигмалион” на Б. Шоу, София от „От ума си тегли” на Грибоедов и в  последната й роля на Вдовицата Алтавива от „Как се обира банка” от С. Файят. През 1999 г. излиза от печат мемоарната й книга “Откровено за сцената и живота”.

За творческите си превъплъщения и богатата палитра от образи, които Царева Беева пресъздава на театралната сцена, е удостоена с наградата “Почетен знак на град Русе”.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари