Изложба „Синият свят на Алсу и приятели“

0

На 4 април от 11:00 ч. в Галерия Библиотека на РБ „Л. Каравелов“-Русе  официално ще се открие обща детска изложба „Синият свят на Алсу и приятели“

Експозицията включва 70 рисунки на деца с аутизъм, която ще може да посети до 9 април. Арт събитието  е инициирано от Сдружение „Дунавско сияние“ и Сдружение „Родители на деца и възрастни с аутизъм“-Русе по повод 2 април – Световен ден за информираността за аутизъм.

Водещ автор в изложбата е  дванадесетгодишната ученичка Алсу Пейчева от гр. Берковица, която участва  с 32 творби. Алсу е дете с аутизъм, но това не и пречи да е лауреат на множество призови награди в редица международни и национални конкурси, включително и на такива с русенски адресат. През 2021 г. тя печели награди на конкурса „Моят Левски“, организиран от Военен клуб Русе и на международния онлайн конкурс „Приказният свят на природата“, организиран от СНЦ „Дунавско сияние“- Русе. В рисунките й, като на всяко дете, може да видим приказни герои, принцове, принцеси...чудновати ангели, но през последния месец тези герои са тъжни и плачат със сълзите на нейната родина – Украйна. Алсу е родена в Крим и само от няколко години живее със семейството си в България.

В изложбата ще можем да се насладим и на причудливите творбите на 5 русенски деца – аутисти от Сдружение „Родители на деца и възрастни с аутизъм“-Русе. Това са новите творчески приятели на Алсу: Илиян Илиев- 6 г., Милен Радулов-14 г. , Емма  Борисова -8 г., Диана Гарабедян-25 г. и Илиян Цветанов-16 г.

Специален гост-художник на изложбата  е 17 годишният Недислав Пеев от Добрич, който е поредния пример за необятния талант, с който са надарени децата с аутизъм. От една година Неди започва да проявява интерес към изобразителното изкуство. Рисунките на младия творец са цветни и приказни, чрез тях той изобразява своите чувства и представя на хората нещата през неговия поглед. Само преди месец Неди печели първо място на конкурс за рисунка „Подарък за мама“, организиран от Младежко обединение на БСП Русе.

Куратори на изложбата са двама признати русенски художници – Цветан Симеонов и Дилян Хубанов.

За Световният ден на информираността за аутизъм двете сдружения са подготвили и специализирана брошура за това, какво представлява аутизма, която се разпространява в редица обществени институции в гр. Русе.

Освен това по тяхна инициатива, сградата на Община Русе ще бъде осветена в синьо, като по този начин нашият град ще се включи в световната  кампания Autism Speaks – Light It Up Blue, в която България участва от 2010 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари