Изложба на пейзажи от долен Дунав в Русе

0
В зала „Русе” на Историческия музей са показани панорамни изображения на градове с военни крепости, кораби и пристанища по поречието на Долен Дунав
В зала „Русе” на Историческия музей са показани панорамни изображения на градове с военни крепости, кораби и пристанища по поречието на Долен Дунав Видео: БНТ Русе

Изложба „Пейзажи от Долен Дунав – отсам и отвъд.”

Това име обединява 30 литографии от ХІХ век в жанра „ведута”, появил се в италианското ренесансово изкуство.

В зала „Русе” на Историческия музей са показани панорамни изображения на градове с военни крепости, кораби и пристанища по поречието на Долен Дунав, съобщава БНТ Русе.

Графиките показват архитектурата, ландшафта и облеклото на хората от тези градове. В изложбата са включени и текстове от пътеписи от ХVІІІ – 19-и век. Ведутите се превръщат в документален материал за изследователите, тъй като представят маршрутите на пътешествениците от Европа.

Освен реалистичната им достоверност, графичните изображения притежават и висока художествена стойност. Техни автори са петима австрийски и холандски художници.

Проф. Николай Ненов - директор на Регионален исторически музей - Русе: „Това е едно преоткриване на Дунав, превърнал се в една от централните пътни артерии на Европа.”

Експозицията е част от международната конференция "Камера Данубиана", а гравюрите са от фонда на Монархическия институт, съхраняван в Централния държавен архив.

Изложбата ще остане в зала „Русе” на историческият музей до началото на септември.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари