Изложба „Дунавски градски изгледи от началото на XX век”

0

В понеделник (08.08.2016 г.) от 11.30 часа в зала „Русе” на Историческия музей ще бъде открита изложбата „Дунавски градски изгледи от началото на XX век” на Музея на цивилизацията "Гумелница" в град Олтеница, Румъния и Общинския музей в град Кълъраш, Румъния.

Изложбата представя фотографии от румънските градове Олтеница и Кълъраш. Част от фотосите са пощенски картички, отпечатани през първата половина на XX в. Те представляват своеобразни исторически документи, разказващи за обществения живот, архитектурата и модата в двата града.

„В началото на ХІХ век Олтеница е пощенска станция и пристанище за зърно, чиито функции се увеличават в резултат на икономическия възход на страната след Одринският мирен договор от 1829. С времето, особено през втората половина на ХІХ век, Олтеница придобива статут на градска комуна, със 6531 жители в 1070 къщи, и бурен разцвет на търговията. В града има три църкви, две мъжки основни училища с общо 208 ученици, едно девическо основно училище, както и смесено училище в земеделските райони на града, болницата „Кралица Елизабет” с 18 легла, фабрика за газирани напитки, два хотела, парна мелница и развиващо се пристанище.” (Музей на цивилизацията „Гумелница”)

„От снимките, представени в изложбата, само три образа могат да бъдат разпознати в наши дни – това са Градската управа, където можете да видите Общинския музей в наши дни, училището „Щърбей водъ” – днес училище „Карол І”, както и кораба „Борчя”, който функционира и предоставя възможност да разходка по Дунав в района на Браила.” (Общински музей на Кълъраш)

За откриването на изложбата „Дунавски градски пейзажи от началото на XX век” в русенския музей ще пристигнат Теодор Завалас, директор на Музея на цивилизацията „Гумелница” в град Олтеница, Флорин Радулеску от Общинския музей на Кълъраш и Богдан Шандрич от Националния институт за наследството на Румъния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари