Изкоп на строеж застрашава паметник на културата във Варна

0

Клементина Минева разказа, че стена на имота ѝ е паднала заедно с оградата

Изкоп на новострояща се сграда в центъра на Варна застрашава близките къщи, една от които е паметник на културата, сигнализират хора от района.

Клементина Минева живее в съседство с имота, в който започва нов строеж. Жената се притеснява, че може да бъдат подкопани основите на близките сгради, едната от които е паметник на културата.

"Аз говорих с багериста и му казах, че подкопава стената. Той каза, че нищо не разбирам, така се строяло", казва Клементина Минева, предаде БНТ.

Преди дни, обаче, опасенията на Климентина стават реалност.

"В 6:30 часа се чу един огромен грохот и като слязох долу, видях, че нашата стена е паднала заедно с оградата. Долу имаше много вода, обадих се на 112 да дойдат", разказва Клементина Минева.

От Община Варна се отзовават на сигнала и установяват, че изградените вертикални стени на изкопа не са били обезопасени, вследствие на което една от тях се е свлякла. Незабавно е издадено предписание проектант и конструктор да дадат указания на място, как да се укрепи изкопът. За нарушението е съставен акт, а санкцията е между 1000 и 5000 лева.

"Сега много се съмнявам, че границите ще бъдат същите, които ние сме направили. Те ще ни вземат част от двора", притеснява се Клементина Минева.

От Община Варна заявиха, че към момента на проверката им е изпълнено силово укрепване на основите на застрашената сграда, което гарантира устойчивостта ѝ. Допълват, че след изграждане на стоманобетонните стени, целостта на съседните имоти ще бъде възстановена.

Собственикът на строителната фирма Атанас Атанасов обясни пред екипа на телевизията, че изпълнява стриктно строителните планове и няма да се стигне до неприятни инциденти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари