Изградени с европейски средства атракции, музеи, екомаршрути привличат посетители в граничните селища

0

Над 619 милиона лева са инвестирани в пограничните региони чрез програмите за териториално сътрудничество

Над 619 милиона лева са инвестирани за развитието и разкриване на потенциала на пограничните населени места и региони на България по 12-те програми за териториално сътрудничество за периода 2014-2020 година, управлявани от Министерството на регионалното развитие благоустройството. Одобрени и финансирани са общо 833 проекта, по-голяма част от които са успешно изпълнени и приключени до крайния срок на програмите – 31.12.2023 година. Малко на брой задания все още са в процес на реализация, като няма риск от загуба на средства, тъй като всяка от програмите е окончателно изпълнена на над 95%, отчитат от управляващите секретариати.

Най-много – общо 172, са завършените проекти по програма ИНТЕРРЕГ Румъния – България, чрез които в Северна България са вложени близо 259 милиона лева. По инициативата ИНТЕРРЕГ Гърция – България са реализирани 133 проекта в областите Смолян, Кърджали, Благоевград и Хасково, осигурявайки инвестиции за над 125 милиона лева. По програмата за сътрудничество между България и Сърбия са реализирани 110 проекта за близо 69 милиона лева, 109 са изпълнените задания в граничните зони на България и Турция за над 61 милиона лева Между България и Република Северна Македония са реализирани 78 проекта за близо 39 милиона лева. Още 231 проекта за над 66 милиона лева са изпълнени по програмите за териториално сътрудничество, в които България участва през предходния програмен период – „Балкани – Средиземно море“, „Дунав“, „Черноморски басейн“, ИНТЕРРЕГ Европа и УРБАКТ III.

Значителна част от европейските инвестиции по програмите са насочени към разкриване на туристически и природни забележителности, културни и религиозни обекти с цел развитие на туризма.

С финансиране от програма ИНТЕРРЕГ Румъния – България е изграден археологически парк „Мостове на времето“ в град Никопол, който включва точни реконструкции на елементи от крайбрежни рибарски селища от старокаменната, каменно-медната, бронзовата, римската и средновековната епохи. По проекта е облагороден и пътят към историческия обект „Скалната църква“. Със средства по програмата е подобрена и туристическата инфраструктура на крепостта „Залдапа“ и местността „Сухата река“ в община Крушари Изграден е и музей на открито, който представя колони, капители и други находки, открити при археологическите разкопки на крепостта.

Създаден е изцяло нов туристически маршрут „Залдапа – Суха Долина – Карсиум“ с възможност за провеждане на археологически лагери, срещи и други.

Също с помощта на програмата, Община Шабла модернизира „Археологически парк Дуранкулак – Хаманджи“ и разработи нови туристически маршрути. В община Русе е реконструиран Пантеонът на възрожденските герои. В град Вършец е изграден най-големият в България палеопарк, в който може да се види природната обстановка в тази част на Балканите преди около 2.5 милиона години. Представени са по-атрактивните видове гръбначни животни от тази епоха, известни от находището, открито край Вършец – носорози, древни диви коне и чифтокопитни, гепарди, хиени, съблезъби котки, големи лешояди, орли, соколи, както и дропли, тетреви, чучулиги, бързолети и множество други изчезнали видове птици, както и антилопи и варани. Към него има и информационен център.

Обновени музеи и нови атракции по програма ИНТЕРРЕГ Гърция – България радват жителите и гостите на Чепеларе и Мадан. С над 2,4 милиона лева в град Мадан стар рудник е превърнат в туристическа атракция, в която посетителите могат да научат как се е развивало минното дело в района и как се добива руда. По проекта са извършени рехабилитация и обезопасяване на пещера Шаренка, в която древните траки също са извличали и преработвали ценни метали. С помощта на восъчни фигури е направена възстановка на пещерно древно семейство, което работи под земята. Посетителите могат да разгледат и обновената кристална зала, в която са експонирани уникални кристални форми, намерени дълбоко под земята покрай добива на руда в региона. В гр. Чепеларе с финансиране от програмата е модернизиран и с изцяло нов дизайн Музеят на Родопския карст. Той е уникален по рода си и е единственият музей на пещерите в Югоизточна Европа.

С финансиране от програмата сградата на бивша казарма в гр. Петрич е трансформирана и тя стана нов дом за историческия музей на града. В него са поместени колекциите на ценни археологически, исторически и други обекти, които посетителите вече могат да разгледат. Увеличеното пространство на институцията дава възможност да бъдат експонирани златни накити, стари монети, статуи, надписи, които трудно можеха да се видят в предишната малка сграда. В залите са показани уникални експонати от разкопките в региона и запазени от хилядолетия предмети. Освен това, посетителите на новата музейна сграда могат да наблюдават работата на реставраторите, а парковото пространство, в което тя се намира, е приятно място за разходка в града.

По програмата за трансгранично сътрудничество между България и Северна Македония е изградена нова екопътека, свързваща църквата „Успение Богородично на Дева Мария“ в Кюстендил с намиращия се в близост до града водопад Скакавица. Чрез връзката между двата обекта са разкрити нови дестинации, като целта е да станат още по-привлекателни за посетителите в региона. С финансиране по програмата в Дупница е подобрена достъпността до природното наследство и е облагородено пространството около Часовниковата кула. Създадена е платформа, на която посетителите и туристите могат да намерят информация за паметниците на културата, събития и други атракции в общината на 3 езика – български, македонски и английски.

Атрактивни проекти са реализирани и по програма Interreg - ИПП България – Сърбия 2014 – 2020 година. В брезнишкото село Кошарево е изграден „Музей на маската”, който пази местните традиции в изработването на маски и кукерското наследство, което има важно място в традициите на региона от най-дълбока древност. За целта е реставрирана народна къща в центъра на с. Кошарево, където маскарадната традиция е жива, а изпълнението на обичая „Сурва” – масова. В нея са изградени още посетителски център, работилница за кукерски маски, експозиционни зали с исторически артефакти от района, от обичая „Сурва” и музей за кукерски маски. Има и фотографски център, даващ възможност на гостите да се снимат с изложените кукерски маски за спомен.

С финансиране по програмата е реконструирана Часовниковата кула в Ботевград и са създадени нови атракции около нея. Направено е екстериорно и технологично оборудване на рекламен център, дигитализирано е част от културното наследство и е изградено музейно пространство за провеждане на различни дейности на открито зад Историческия музей – Ботевград. Създаден е и Център за популяризиране в Ботевград.

Редица инициативи са реализирани в пограничния регион между България и Турция по съвместната програма. В град Царево е обновена част от парк „Царево“ в зоната между „Лятната читалня“ и новата детска площадка на ул. „Крайморска“. Изградени са нови алеи, зони за отдих и развлечения, площадка за петанк, голяма шахматна дъска с фигури за децата, както и маси за игра на табла и шах за по-големите посетители на парка. С пари от програмата е извършена и реконструкция и архитектурно-художествено оформление на градинския мост и пространството пред градския парк в Ямбол. Повишен е туристическият потенциал и на Несебър. В максимално автентичен вид са обновени улиците „Месембрия“, „Метрополска“, „Рибарска“ и „Мена“, създаващи близка до естествената атмосфера на стария град среда. Оформени са и зони за творчество на улични художници, актьори и музиканти. Финансирана е и реставрация, консервиране и създаване на достъпна за посетители туристическа инфраструктура към археологическите разкопки в средновековната крепост „Акве Калиде Терма“ край Бургас. Отводнен и възстановен е студеният басейн от римската епоха, изградени са проходи между основните части на обекта и структурите в най-ниските нива. Те позволяват на посетителите да разгледат и скритите досега части, осветени от декоративно осветление. Осигурено е и специално 3D сканиращо оборудване и мощен сървър за дигитализиране на артефактите от Акве калиде. Днес дигиталната библиотека на музея съдържа над 15 000 обекта, които представят 2000-годишна история на мястото – от тракийските заселници до Османската империя.

По програмата е създадена и зона за активен отдих и дейности на открито в местността „Плочест“ до Тополовград. Традиционно използваната зона за игри и събития сред природата с площ над 12 акра, разположена в непосредствена близост до града, е оборудвана с места за сядане, навеси, детска площадка и съоръжения за барбекю. Изградено е волейболно, баскетболно и футболно игрище, оформени са алеи и модел на тракийско светилище.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    ЕКО Нисово-Русе
    Обичам те Пенчо
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари