Издирват "жената с късата пола"

1
Жените в Саудитска Арабия са длъжни да носят дълги до земята и широки роби
Жените в Саудитска Арабия са длъжни да носят дълги до земята и широки роби

Властите в крайно консервативното ислямско кралство Саудитска Арабия издирват жена, позволила си да излезе облечена с къса пола и тениска и да публикува видео онлайн.

Кадрите разпалиха ожесточени дебати в социални мрежи между хора, които искат тя да бъде арестувана за нарушаване на правилата на кралството, и тези, които хвалят смелостта ѝ. Жената, използваща в социалните мрежи псевдонима Хулод, се е разходила в историческа крепост северно от столицата Рияд, разказва Би Би Си, цитиран от Дневник.

Жените в Саудитска Арабия са длъжни да носят дълги до земята и широки роби, наречени "абая", както и да покриват косите си, ако са мюсюлманки. Забранено им е да шофират и да се намират на едно и също място с мъже, които не са им роднини.

Журналистът Халед Зидан заяви, че е необходимо да бъде възстановена религиозната полиция. Друг потребител коментира, че законите на страната трябва да се спазват – Франция забранява никабите и налага глоби, а Саудитска Арабия държи на скромното облекло.

Писателят Уаел ал Гасим изрази шок от реакцията в социалните мрежи. "Помислих, че е взривила или убила някого, а се оказа, че не харесват полата ѝ. Чудя се как "Визия 2030" би постигнала успех, ако тази жена бъде арестувана", каза той, напомняйки за реформаторската програма на престолонаследника Мохамед бин Салман.

Други потребители обвиниха възмутените в лицемерие и напомниха, че съпругата и дъщерята на президента Доналд Тръмп – Мелания и Иванка, не са носили абаи и забрадки при посещението си. "Ако бе чужденка, щяха да славословят красотата на снагата ѝ и очарованието на очите ѝ. Искат ареста ѝ, защото е саудитка", пише Фатима ал Иса.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари