Избори през юли е най-вероятният сценарий според сегашната ситуация у нас

0
Сценарий за избори 2 в 1 през есента е малко вероятен, смятат партийци
Сценарий за избори 2 в 1 през есента е малко вероятен, смятат партийци Снимка: БГНЕС / Архив

Предсрочни парламентарни избори на 11 или на 18 юли според партийци, с които "Дневник" разговаря, са най-вероятният сценарий, след като партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" няма да се опитва да състави правителство и ще върне мандата неизпълнен

Сега на ход е президентът Румен Радев. Макар и да даде знак, че иска да даде време на новия парламент за работа, според неофициалните коментари на депутати при сегашната ситуация връчването на мандатите няма да се забави много. По Конституция няма срок за това и е решение на държавния глава.

Кандидатът за премиер на "Има такъв народ" Антоанета Стефанова ще върне мандата веднага, а третата партия едва ли ще успее да формира мнозинство. Официално няма решение, но неофициалните очаквания са третият мандат да бъде даден на третата по големина парламентарна сила - "БСП за България", която няма официална позиция какво ще прави, но е по-вероятно също да върне мандата. Възможно е третият мандат да отиде и при някоя от другите "партии на протеста", но няма очаквания и те да формират твърдо мнозинство.

Така президентът следва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да насрочи нови избори. Неофициално се коментира, че служебен премиер може да е човек от екипа на Радев "Дондуков" 2, като се споменава и името на секретаря му по сигурност и отбрана ген. Стефан Янев. Парламентът трябва бъде разпуснат два месеца преди изборите, т.е. или на 11, или на 18 май, което значи, че най-вероятно ще успее да приеме основно промени в Изборния кодекс.

Според партийци има още една причина да се бърза с предсрочните избори. Парламентът след тях трябва да определи дата за президентските избори, а това трябва да стане до три месеца преди провеждането им. Ако те са в началото на ноември, както обикновено, трябва да са нарочени до края на юли, т.е. тогава вече трябва да има ново Народно събрание.

Сценарий за избори 2 в 1 през есента е малко вероятен, смятат партийци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари