Иво Пазарджиев представи отчета на Общински съвет - Русе

0
Документът обхваща периода от месец януари до месец юни 2022
Документът обхваща периода от месец януари до месец юни 2022

Уважаеми колеги,

Отчитайки периода от м. януари до м. юни 2022 г., се постарах да обхвана цялата работа на Общински съвет – Русе. Не се спирам на детайлите в многообхватната ни работа, както и на всички инициативи на Общински съвет, както и на общинските съветници.

Сигурен съм, че всички в тази зала ясно осъзнаваме, че можем повече, че постигнатото е малка стъпка по пътя, който следва да извървим заедно в името на общата ни цел – добруването на родния ни град и съгражданите ни.

Убеден съм в мъдростта, отговорността и съпричастността Ви за развитието и бъдещето на нашия град“.

С тези заключителни думи председателят на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев завърши представянето на отчета за работата на Общинския съвет за първото шестмесечие. 

Какво ново се случи през изминалия 6-месечен период в Общинския съвет според отчета на местния законодателен орган:

През отчетния период са проведени общо 7 заседания на Общинския съвет, като 6 от тях се проведоха присъствено, а първото за годината, през м. януари, предвид издадените заповеди от Министъра на здравеопазването и препоръките на РЗИ – Русе за предпазване от коронавирус, се проведе онлайн.

Всички 7 заседания се предаваха пряко по телевизия „КИС13“ и общинското радио „Русе“, което осигурява прозрачност в работа на общинските съветници. Записите от тях могат да бъдат намерени в you tube канала на Общински съвет Русе, както и във фейсбук страницата на телевизията.

Дейност на комисиите към Общински съвет – Русе:

Постоянните комисии обсъждат постъпилите предложения задълбочено и на експертно ниво, като заседанията им са открити. На тях присъстват представители на общинска администрация от съответния ресор, управители на търговски дружества с общинско участие, директори на общински предприятия, граждани и журналисти.

Всички заседания на постоянните комисии към Общинския съвет се излъчват онлайн. За целта са подсигурени две видеокамери, микрофон, пулт за контролиране на звука и картината и е намерено оптимално решение за разположение на техниката в Заседателната зала на Община Русе, която се намира на етаж 3.

Основната цел е да има пълна прозрачност в действията на Общинския съвет и взаимодействието му с комисиите, която да дава възможно най-пълна информация на гражданите относно процеса на обсъждане и взимане на решения в Общинския съвет, се казва в съобщението на местния орган.

Общинският съвет на Русе продължава да отстоява своето място и в социалните мрежи. Всички новини, поместени в сайта на Общинския съвет, се споделят и в официалната Фейсбук страница, а записи от всички заседания се публикуват на официалния YouTube канал.

Проведените заседания на постоянните комисии през отчетния периода са, както следва:

  1. Комисия по икономика, инвестиции, земеделие и туризъм – 8 заседания;
  2. Комисия по бюджет и финанси – 7 заседания;
  3. Комисия по комунални дейности, транспорт и безопасност на движението – 7 заседания;
  4. Комисия по териториално устройство и строителство – 7 заседания;
  5. Комисия по образование, наука и иновации – 7 заседания;
  6. Комисия по здравеопазване и социална политика – 7 заседания;
  7. Комисия по култура и религиозни въпроси – 7 заседания;
  8. Комисия по екология – 7 заседания;
  9. Комисия по младежта и спорта – 7 заседания;
  10. Комисия по законност, обществен ред и сигурност – 7 заседания;
  11. Комисия по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество – 1 заседания;

2. Кратък анализ на приетите решения, разпределени по ресори са, както следва:

  • Общинска собственост – 94 решения;
  • Общински дружества и предприятия – 18 решения;
  • Хуманитарни дейности – 13 решения;
  • ПУП – 33 решения;
  • Участие в проекти и финанси – 22 решения;
  • Нормативни актове – 11 решения;
  • Други – 10 решения.

За изминалия отчетен период от м. януари до м. юни 2022 г. са приети общо 201 решения, касаещи всички области на компетентност на местното самоуправление. Постъпили са 5 бр. питания на общински съветници, на които е отговорено от общинската администрация, както и по 5 теми граждани са се изказали на заседанията на Общинския съвет.

Във връзка с правомощията си по чл. 45, ал. 4 от ЗМСМА Областният управител е върнал едно Решение – Решение №785, прието с Протокол №29 от 24.01.2022., относно: Приемане на мерки за подпомагане на таксиметровия бранш за преодоляване на икономическите последици от разпространението на КОВИД-19 и наложените в тази връзка ограничения.

Какво ново се случи през изминалия 6-месечен период в Общинския съвет?

Общото време на работа по време на заседанията на Общински съвет – Русе бе близо 25 астрономически часа.

На 9 май се състоя първото в историята съвместно заседание на Общинските съвети на Русе и Гюргево. Събитието се проведе по покана на председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев в Зала „Европа“ в Доходното здание и бе обвързано с приемането на България и Румъния в Европейския съюз.

Заседанието продължи 1 час и 50 минути, с което общото време на заседаване на общинските съветници е 26 часа и 30 минути.

Необходимият кворум за легитимно провеждане на сесиите на Общинския съвет беше налице по време на всички проведени през отчетния период заседания – средно по 47 общински съветници на заседание.

За изминалия отчетен период Общинският съвет има ново попълнение и това е Марияна Иванчева. Тя положи клетва като общински съветник на 24 март 2022 г. като зае мястото на досегашния председател на групата на ПП ГЕРБ в местния парламент – Бедрос Пехливанян.

Към момента е стартирана процедура по регистрация на Общински съвет – Русе в системата за сигурно електронно връчване. Основните предимства по отношение на задействаната процедура са:

  • удостоверяване на време на изпращане на документи и съобщения от изпращача;
  • удостоверяване на време на получаване на документи и съобщения от получателя;
  • сигурност и защитеност на комуникацията;
  • доказателствена тежест на комуникацията;
  • гаранция за автентичност на обменените документи

Продължава и дигитализирането на архива на Общинския съвет, като това е сред приоритетните дейности в ежедневната работа.

Участие на ръководството на Общинския съвет в различни форуми и събития

Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев взе участие в XX общо събрание на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС – РБ) и XXXV Общо събрание на НСОРБ на 7 юни 2022 г. в гр. София.

През м. юни председателят гостува по покана на кмета на Община Трявна на Славейкови празници, а събитието бе открито от вицепрезидента на Р България Илияна Йотова. По време на своето посещение Пазарджиев беше удостоен с почетен плакет по повод Славейкови празници 2022 г. от кмета на Трявна Силвия Кръстева.

Ръководството на Общинския съвет в лицето на председателя Иво Пазарджиев и заместник-председателите Деница Иванова и Наталия Кръстева посетиха Гюргево и изложба „Русенският край през Освободителната война в снимките на щабс капитан М. П. Равенский“, посветена на Националния празник на България – 3 март.

Заместник-председателите представиха Общинския съвет и на историческата възстановка на брега на река Дунав в Русе, където бяха отбелязани 150 години от гибелта на Ангел Кънчев.

Ръководството присъства и на първото отбелязване на Деня на Васил Левски на новопостроения в град Русе паметник на Апостола през м. февруари 2022 г.

Едно събитие се проведе под патронажа на председателя на Общинския съвет – състезанието „Русезнание 2022“.

На 6 май – празник на град Русе, се проведе наложилата се като традиционна среща между председатели на Общински съвет – Русе. Това са Иво Пазарджиев (2019 – ) Явор Димитров (1992 – 1995 г.), арх. Силвия Алексиева (1995 – 1999 г.), Искрен Веселинов (2003 – 2009 г.), засл. проф. Васил Пенчев (2009 – 2015 г.) и акад. Христо Белоев (2015 – 2019 г.) и те обсъдиха важните за Русе и актуалните в момента теми, свързани с дейността на местния парламент.

Всички новини около местния парламент могат да се проследят на официалния сайт на Общинския съвет https://obs.ruse-bg.eu/

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари