Иво Инджов: Хоризонтът на коалицията е до ротацията или евроизборите

1
По думите му промяната на върха на ДПС е била подготвена и сега и е дошло времето
По думите му промяната на върха на ДПС е била подготвена и сега и е дошло времето Снимка: БГНЕС

По думите му промяната на върха на ДПС е била подготвена и сега и е дошло времето

Възможно ли е така наречената сглобка да се разпадне и знак за подобни намерения ли е днешното неучастие в парламентарното заседание на депутатите от ГЕРБ и ДПС коментира в програма "Ден след ден" по БНР политологът Иво Инджов.

Според него към настоящия момент, като че ли има по-голям риск от разпадане на рехавата коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ и неформалното участие на ДПС, но няма да се разпадне коалицията.

"За да се стигне до такъв сценарий трябва да има ясно категорично решение на двама от силовите актьори в конфигурацията става въпрос за ГЕРБ или ДПС. Все още ситуацията не е назряла, въпреки яростните сигнали, които дава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Един вид той качва цената на ГЕРБ в предстоящите не леки разговори за разпределението на тежестите в коалицията".

Политологът смята, че хоризонта на тази коалиция е до ротацията, а може да оцелее и до евроизборите.

"Според мен коалицията ще оцелее с оглед на това, че трябва да се приеме бюджета, трябва да стигнат пари до общините и трябва да се приемат конституционните промени, анонсирани от трите формации. Съвсем отделен е въпросът какво ще бъде качеството на тези промени", посочи Инджов и допълни, че нито една от тези три партии не са готови да поемат върху себе си риска да бъдат обвинявани, че са торпилирали бюджета и са развалили едно управляващо мнозинство.

Според него най-рационалното решение е подписване на споразумение между партиите в рехавата коалиция, за да не се заблуждават избиратели, че те са само в режим на сглобка и припомни, че за това призовават и лидерите Христо Иванов и Бойко Борисов и най-вероятно ще има подписване на споразумение .

"Видимо нараства тежестта на ГЕРБ и ДПС и в навечерието на ротацията ще стане ясно как ще се материализира това влияние. Не е чудно ГЕРБ да поискат собствени министри.", допълни анализаторът.

Според него е възможно да се поиска смяна на министри и преди ротацията, но не сега и веднага след местните избори

По думите му промяната на върха на ДПС е била подготвена и сега и е дошло времето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари