Прокурор Илиян Рангелов: Иванчева поискала подкуп от 1917 заплати, а получила "само" 268

0
Изчислението направи прокурор Илиян Рангелов в своята пледоария
Изчислението направи прокурор Илиян Рангелов в своята пледоария Снимка: БГНЕС

Отстранената кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е поискала от строителния предприемач Александър Ваклин 997 000 лева подкуп, което се равнява на 1917 минимални работни заплати, а получила 136 908 лева, което са 268 минимални работни заплати към онзи момент. 

Изчислението направи прокурор Илиян Рангелов в своята пледоария, пише 24 часа.

Една година след ареста на кметицата, заместничката й Биляна Петров и бившия кмет на "Младост" Петко  Дюлгеров в спецсъда започнаха пледоарите на делото. Повече от 3 часа пледираха прокурорите. Обвинението поиска за тримата наказанието да бъде около средния размер за този вид престъпление, предвиждащ от 10 до 30 години затвор, също както и конфискация на имуществото и без право да заемат ръководни длъжности.

Проблемът с корупцията е особено наболял в нашето общество, казаха прокурорите. Те охарактеризираха тримата подсъдими като безскрупулни хора, а основната подсъдима Иванчева - като човек с чувство за безнаказаност, който отказвал да се съобрази със съда и бавела преписките, без да мисли, че от това се трупат загуби.

От пледоарията стана ясно, че първоначално кметицата и заместничката й мислели да поискат от Ваклин, който строи в местността "Камбаните" от 3 до 5 процента от 12 500 кв. м разгъната площ, което се равнява на около 650 кв. м или пък 250 000 евро пари. Тъй като обаче Ваклин имал и още строежи в "Младост", сумата нараснала на 500 000 евро.

Какъв да е размерът на парите станало, след като в началото на февруари Ваклин подал сигнал в КПКОНПИ, тъй като преписката му се бавела близо година. Той усетил, че ще има корупционни намерения спрямо него. На 23 март бизнесменът и Дюлгеров се срещнали и се разбрали плащането да става на части, като Дюлгеров предложил на 3 пъти по 70-80 хил евро. На 2 април 2018 г. Ваклин осигурил първата сума от 70 000 евро. Тя била 100 броя банкноти от по 500 евро и 200 броя от по сто евро. Парите били предадени на разследващите.

На 3 април Дюлгеров, Иванчева и Петрова се срещнали в пицария в кв. "Борово", като Дюлгеров уведомил кметицата и заместничката й, че Ваклин е съгласен, но иска лична среща с тях, за да бъде сигурен, че давайки парите, проектът му нямало да бъде спъван. Тази среща се състояла на 13 април 2018 г. 

Иванчева обяснила на срещата с Дюлгеров, че до първото плащане преписката ще стои при нея. Самото предаване на парите станало на 17 април.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари