Иван Нейков: През есента първите хора ще могат да получат втората си пенсия

0
Новите правила за изчисляване на пенсиите засягат хората, родени след 1960 година, които се осигуряват и в частни фондове
Новите правила за изчисляване на пенсиите засягат хората, родени след 1960 година, които се осигуряват и в частни фондове Видео: БНТ

"През есента първите хора ще могат да получат втората си пенсия. Ще има няколко продукта, в зависимост от натрупаните пари - хората могат да вземат пари накуп, на разсрочено плащане или пенсия"

Това заяви в "Денят започва" бивш социален министър.

По думите му всяка втора пенсия се определя на базата на осигуровките, които са направени и на базата на доходността от управлението на тези пари.

Според Иван Нейков това решение, което се обсъжда, е резултат от изменение на Кодекса за социалното осигуряване.

"При се възможност за компенсиране на държавната пенсия през добавката от частен фонд, това е проблем, защото Когато с компенсира от държавния бюджет то е за сметка на данъкоплатците", допълни икономистът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Новите правила за изчисляване на пенсиите засягат хората, родени след 1960 година, които се осигуряват и в частни фондове.

Социалното министерство предлага, ако те изберат да получават 2 пенсии, държавната да бъде намалена с около 10%, а не с повече от 20, както е заложено в момента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари