Иван Гешев обсъди в Страсбург състоянието на върховенството на правото в България

0

Главният прокурор се срещна с Ришард Чернецки, Ладислав Илчич и Богдан Ржонца

Главният прокурор Иван Гешев проведе в гр. Страсбург, Франция поредица срещи с представители на Европейския парламент, в това число членовете на Групата на Европейските консерватори и реформисти Ришард Чернецки, Ладислав Илчич и Богдан Ржонца, съобщиха от прокуратурата.

Централна тема на срещите бяха възможностите за засилване на сътрудничеството между българските и европейски институции, което да подсили партньорството между България и останалите държави членки на Европейския съюз в областта на правораздаването, както и защитата на евроатлантическите ценности.

Друг акцент в разговорите на Иван Гешев и европейските депутати бе състоянието на върховенството на правото в България и гаранциите за неговото отстояване на местно ниво от страна на Прокуратурата на Република България. Главният прокурор подчерта, че в рамките на своя мандат е полагал и ще продължи да полага усилия за това, българските граждани да повишат доверието си в правоохранителните органи. Той изтъкна и активните действия на прокурорите и следователите в провежданите разследвания на престъпления, поставящи под риск основни европейски ценности и застрашаващи сигурността на българското общество, противодействието на корупцията и злоупотребата с европейски средства.

Интерес европейските депутати проявиха към прилаганите от българската прокуратура мерки за противодействие и превенция на влиянието на трети страни във вътрешно политически план. Темата е от изключителна важност за европейските институции в контекста на непримиримостта на Европейския съюз към опитите за прокарване на руско влияние в страните членки. Иван Гешев поясни, че българската прокуратура работи с фокус върху престъпления, финансирани с руски средства и опити за нарушаване на европейските санкции спрямо Руската федерация.

Посещението на главния прокурор в гр. Страсбург бе по повод покана на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към LIBE (DRFMG) на Европейския парламент.

Срещите на Иван Гешев с европейските депутати са в духа на традиционно успешния обмен на мнения и подкрепа между българската прокуратура и европейските институции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари