Иван Демерджиев: Време е да спрат политическите назначения в МВР

0
Не става въпрос за чистка, а за преценка на професионалното ръководство
Не става въпрос за чистка, а за преценка на професионалното ръководство

Не става въпрос за чистка, а за преценка на професионалното ръководство

Седем кадрови промени в СДВР обяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заедно с главния секретар Петър Тодоров и заместник-главния Станимир Станев. Те се отнасят за началници на районни управления.

Кадровите промени са изцяло по професионални критерии - с оглед осигуряване на контрол и необходимата организация на работа. На освобождаваните ще бъде предложена работа в други структури на МВР, предаде Информационният център на МО.

„Повод за промените са извършените многобройни проверки. Началниците, които ще бъдат сменени, не са осъществявали полицейски чадър върху никого, но не са упражнили достатъчен контрол и не са създали необходимата организация на работа, така че да не се стига до фрапантни случаи, на каквито станахме свидетели през последните седмици“, обобщи министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той отбеляза, че до извода за необходимост от кадрови смени с оглед обезпечаване на необходимата организация и контрол се е стигнало след анализ на ситуацията и разговори с директора на СДВР старши комисар Калоян Милтенов. „Залагаме на професионалното управление на системата, а не на политически назначения, по тази причина дадохме възможност на старши комисар Милтенов да подбере професионалния екип, с който да работи и за този екип той носи отговорност“, категорично заяви Демерджиев.

„Ротацията има за цел повишаване на контрола и дисциплината и подобряване на организацията на работа в СДВР. Не става въпрос за чистка, а за преценка на политическото и на професионалното ръководство в резултат на извършени комплексни проверки в тези районни управления и констатирани слабости“, подчерта и главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров и добави, че при слаби резултати ще последва и реакция.

Вътрешният министърът съобщи за още две промени. В ОДМВР – Пловдив – по негова молба с лични мотиви настоящият директор старши комисар Димитър Балев е преназначен, а неговото място заема комисар Васил Костадинов, досегашен заместник-директор на областната дирекция. Нарушаване на правилата за срещи с политически лица и разписания ред за това е причина за смяната на директора на ОДМВР – Кюстендил старши комисар Светослав Григоров. На мястото е преназначен комисар Георги Ванев, който е заместник-директор на областната дирекция.

Министър Демерджиев коментира и друг актуален въпрос, свързан с тестовете за наркотици, с които се осъществява контрол на водачите и на полицаите, управляващи служебни автомобили: „С министъра на здравеопазването предприемаме промени в съответната наредба, които ще дадат възможност кръвните проби да се правят във всяка областна болница, а дори и в повече болнични заведения. Това рязко ще намали необходимия за извършване на тези изследвания срок. Не е вярна тезата, че тестовете са некоректни, те отчитат веществата, които се намират в организма. За да се установи техният конкретен произход обаче, когато има съмнения, че не са от наркотични вещества, трябва да се направи кръвно изследване. Полицаите, когато се качват на автомобили, ще правят това, което правят и всички останали граждани. През януари идната година влиза в сила и наредба, по силата на която ще изследваме и служителите на МВР, които не шофират.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари