Иван Демерджиев: Има данни за пострадал българин при земетресението в Турция

0
200 български граждани са били блокирани на граничните пунктове с РСМ, заяви вътрешния министър
200 български граждани са били блокирани на граничните пунктове с РСМ, заяви вътрешния министър Снимка: БГНЕС

200 български граждани са били блокирани на граничните пунктове с РСМ, заяви вътрешния министър

Има данни за един пострадал българин при земетресението в Турция. В момента тази информация се проверява и се чака потвърждение. Това заяви в "Още от деня" по БНТ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Няма данни за други пострадали българи към момента, каза още той.

Още в първите часове на нощта след земетресението, нашите служби са влезли в комуникация с турските служби за гражданска защита. Демерджиев е разговарял с президента и министър-председателя, набелязани са мерките, които трябва да се предприемат и помощта, която трябва да се окаже на Турция. Служба "Пожарна безопасност и защита на населението" е започнала комуникация с турската страна, за да уточнят какво им е необходимо.

За Турция, с два "Спартан"-а са заминали 58 служители на дирекцията с 21 машини. Основната помощ е търсене на оцелели изпод развалините, уточни Демерджиев. Спасители от БЧК, заедно с 5 обучени кучета също заминават за Турция. Българските спасители ще отидат там, където поискат турските власти - вероятно в най-тежко засегнатите райони.

Демерджиев разясни, че България е уведомила Турция, че може да помогне и с хуманитарна помощ - палатки, стоки и материали от първа необходимост. "Всичко, което бъде поискано в тази насока, имаме готовност да го изпълним", каза Демерджиев.

Той уточни, че България е била една от първите европейски държави, които са се отзовали в помощ на Турция.

Увери, че ако, недай си Боже, подобно бедствие засегне България, всичко необходимо е направено и на база на наличния ресурс имаме готовност да реагираме.

За отношенията със Северна Македония

Не сме спрели да подаваме ръка за помощ и то по отношение на политиците в РСМ, каза Демерджиев. Напомни, че още при посещението си в началото на миналата седмица е дал ясен знак, първо за протегната ръка и второ е набелязал всички проблеми, които е помолил да бъдат избегнати при честването на Гоце Делчев.

"Това, което беше неприятно в случая е, че част от проблемите, които набелязах, те не намериха сили и воля да ги разрешат, като не допуснаха много български граждани да се поклонят на мястото, където са положени тленните останки на Гоце Делчев. За съжаление думите делата и обещанията се разминаха", каза Демерджиев.

Обеща да даде необходимата информация на президента Пендаровски, на вътрешния министър и на всеки, който я поиска.

Демерджиев съобщи, че 200 български граждани са били блокирани на техните пунктове. Те са държани в т.нар. "ничия земя", след като са обработени от нашите гранични власти и не са обработвани с часове от граничните власти на РСМ. Това е предизвикало недоволство у тях, но в никакъв случай не радикални настроения, каза служебният вътрешен министър.

Смята, че няма основание на тези три гранично-пропускателни пункта да се даде оценка, че са действали на европейско ниво. Европейското отношение предполага безпрепятствено тези граждани да преминат.

На обещанието да дарим три генератора на граничните пунктове на РСМ заради това, че тяхното обяснение за забавянето е било спиране на тока, Демерджиев каза:

"Когато има абсурдни обяснения за една ситуация, нормално е да се получи и абсурдно предложение за помощ. Това е моето предложение. То е знак, че ние трябва да бъдем честни в отношенията си", каза той.

Смята, че липса на политическа воля е истинската причина тези хора да не са допуснати до РСМ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари