Ивайло Мирчев: Хартиените бюлетини са тотал щета за изборния процес в нашата страна

1
Да, сигурно в по-старите демокрации работят, ама там нямат точно нашата реалност
Да, сигурно в по-старите демокрации работят, ама там нямат точно нашата реалност Снимка: Ивайло Мирчев / Facebook

Да, сигурно в по-старите демокрации работят, ама там нямат точно нашата реалност

Ивайло Мирчев изрази недоволството си от високите нива на невалидни гласове на местните избори в България.

В пост в социалните мрежи Мирчев написа:

„Не знам ЦИК как са я мислили, но на места из страната процентът на невалидните гласове е 44. Хартиените бюлетини са тотал щета за изборния процес в нашата страна. Да, сигурно в по-старите демокрации работят, ама там нямат точно нашата реалност. В нашия вилает нещата са маааалко по-сложни: едни хора неволно се объркват, докато гласуват, други се объркват съвсем волно, трети биват организирано объркани, а четвърти правят всичко както трябва, обаче минава някой обърквач след тях и хоп - 44% невалидни.“

Мирчев посочи, че машинният вот е единственото решение за намаляване на невалидните гласове в България. Той обясни, че машините са по-лесни за използване от хартиените бюлетини и не позволяват на избирателите да гласуват невалидно, като пуснат само преференция, без да са посочили партия.

„Това с машини няма как да стане. Машината ти дава екран след екран и е доста по-трудно нещо да объркаш. И няма как да пуснеш само преференция, без да си посочил партия, каквато е една от честите причини за невалиден хартиен вот.“

Мирчев също така изрази съжаление за премахването на възможността за машинен вот на първи тур на местните избори. Той каза, че това ще доведе до сериозни щети за общинските съвети на много места, тъй като за общински съветници няма втори тур.

„Общинските съвети на много места ще бъдат сериозно ощетени от това варварско и неправомерно премахване на възможността за машинен вот на първи тур. За общински съветници втори тур няма.“

В заключение Мирчев призова избирателите да гласуват на балотажите в неделя. Той каза, че изборът на кмет и районен кмет ще е за следващите 4 години.

„Изобщо - някои партии, ако могат ще вървят с гърба напред, само и само да не погледнат бъдещето в очите.“

„В неделя, обаче сме длъжни да направим финалното усилие и да гласуваме на балотажите в страната за кмет и районен кмет. Неделният ни избор ще е за следващите 4 години.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    фена на Путин
    Ти също. Тюфлек увиснал
  • -1
    1
    хаха
    "тотал щета" - плиткоумно понятие на ппдб олигофрените, останалото няма смисъл да се чете или осмисля.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари