Ивайло Калфин: Спирането на помощта за Украйна ще излезе по-скъпо на Европа

1
В интерес на Европа е тази война да приключи, но без нарушаване на национални граници, допълни Калфин
В интерес на Европа е тази война да приключи, но без нарушаване на национални граници, допълни Калфин Снимка: БГНЕС

В интерес на Европа е тази война да приключи, но без нарушаване на национални граници, допълни Калфин

"Тече процедура за преразглеждане на европейския бюджет. Ако има по една точка съгласие, че ще има увеличение, отделен въпрос е с каква сума, е, че ще продължи помощта за Украйна. Въпросът e какви са другите алтернативи. Спирането на помощта за Украйна сигурно ще доведе до много бърз край на войната. Войната създава силен източник на нестабилност. В интерес на Европа в бъдеще не е да има един агресивен съсед, а по границата си разбиране, че по-нататъшни войни и агресии ще бъдат неприемливи."

Това мнение изрази Ивайло Калфин, бивш министър на външните работи, както и бивш вицепремиер и министър на труда и социалната политика, предава БНР.

"Спирането на европейската помощ за Украйна ще излезе по-скъпо на европейската икономика и на данъкоплатците", смята той.

В интерес на Европа е тази война да приключи, но без нарушаване на национални граници, допълни той.

ЕС се опитва да структурира помощта за Украйна, което предизвиква разногласия сред страните членки. Според Калфин по въпроса с финансовата помощ за Украйна на единия полюс са балтийските страни, на другия - Унгария. По думите му "решения се вземат единодушно, но по-бавно заради различните позиции".

"От една доста пасивна позиция сега минахме в една доста агресивна позиция", коментира Ивайло Калфин относно българската позиция. Според него липсват по-ясни инициативи от наша страна за Черно море, защото конфликтът се пренася там.

"Колкото по-дълго продължава войната, толкова повече ще "свикваме" с нея", посочи Калфин.

Войната ще се отрази на изборите за Европейски парламент догодина, но не пряко. В Европа се наблюдават процеси, които са доста притеснителни – виждаме възхода на националистически партии, отбеляза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    фена на Путин
    Брюксела и усрайна го духат свирепо ! И докато за Брюксел духането е любим спорт, усрайна не е на себе си. Ама както казва великият Владимир "нравитса не нравитса терпи моя красавица..."
  • 9
    1
    русенец
    " Спирането на помощта за Украйна сигурно ще доведе до много бърз край на войната." Извинявай, бе идиот, ти искаш да има още жертви ли? Да продължава заколението?! Като комунист, имам предвид бивш, не трябва ли да си поне малко и хуманист? Е, то бивш комунист , бивш негър и бивша проститутка няма! Стига сте наливали бензин в огъня, че след Украйна ще пламне и ЕС!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари