Ива Христова: Очакваме сериозна грипна вълна през ноември

1
Не се очаква голяма ковид вълна, допълни тя
Не се очаква голяма ковид вълна, допълни тя Видео: NOVA

Няма доказани случаи на грип до момента, съобщи тя

Няма доказани случаи на грип до момента. Със захлаждането на времето още през ноември вероятно ще засечем първите случаи на грип, а през декември ще има повишение. Пикът ще е през януари или февруари. Вълната ще продължи до март и април. Очаквам да е сериозна, защото имунитетът отслабна. Това каза в ефира на "Твоят ден" по NOVA  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите ѝ има повишение на острите респираторни заболявания, причинени от редица други вируси. "Това са риновирусите при децата, имаме аденовируси и парагрипни вируси. Очакваме и единични грипни вируси. Ще има циркулация преди да ги засечем. Очакваме грипът да е тип А, H3N2, той е включен във ваксината и доминира от години. Симптомите са болки в гърлото и температура, те настъпват изведнъж. Има и обща отпадналост с болки по тялото. По същия начин може да се започне и ковид", обясни проф. Христова.

Тя призова към ваксинация. "Не се очаква голяма ковид вълна. Не можем да предвидим дали вирусът няма да мутира отново. Разработва се ваксина за ковид и грип, но няма да е готова за този сезон. Сега в един и същи ден можем да се ваксинираме и за двете. Рисковата група са възрастни над 65 г., също и младежи с хронични заболявания. Намаляват хората, които не са се срещали с вируса. Ковид ще доминира над грипа", смята тя. И допълни, че маската предпазва на 90%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари