Ива Чавдарова става Почетен гражданин на Русе

8
Близо 30 години тя ръководи успешно Международния фестивал „Мартенски музикални дни”
Близо 30 години тя ръководи успешно Международния фестивал „Мартенски музикални дни”

Само с един глас против общинските съветници гласуваха Ива Чавдарова да стане Почетен гражданин на Русе. Вече близо 30 години тя успешно ръководи фестивала „Мартенски музикални дни“.

През 1973 година Ива Чавдарова завършва с отличие и като първенец на випуска Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, гр. Русе, със специалност „Виолончело“. През 1978 година завършва Национална музикална академия „Панчо Владигеров“ като магистър по музикознание, след което се завръща в град Русе, където работи последователно като редактор в Регионалния телевизионен център – Русе и като музиковед в Русенска филхармония.

През 1991 година Ива Чавдарова започва работа като началник на отдел „Култура“ в Община Русе, като от 1992 година до сега е и директор (селекционер) на международния фестивал „Мартенски музикални дни“. В продължение на 28 години, под нейното професионално ръководство, фестивалът се превръща в един от най-успешните в програмно и художествено отношение фестивали за класическа музика.

По настояване на Ива Чавдарова през 2017 година за артистичен съветник на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ е привлечен световноизвестният български цигулар, русенец и почетен гражданин на Русе Светлин Русев, с когото г-жа Чавдарова работи в екип по артистичната програма на фестивала.

В периода 2011 – 2013 година Ива Чавдарова е избрана за ръководител на екипа по подготовката, организацията и изпълнението на един от най-мащабните и успешни за последните 30 години проекти в сферата на изкуствата и културата в Русе – фестивалът за съвременна градска култура „Аз, Градът“. Той е финансиран по оперативна програма „Регионално развитие“ за създаване на иновативни културни събития  – проект, който за първи път консолидира творческата енергия на публичния и неправителствения сектор в Русе за създаването на платформа за широк достъп до културен продукт.

Чавдарова е трикратен носител на награда „Русе“ за изкуство и култура (1999 г. – индивидуална, 2011 г. и 2018 г. – колективна за екипа на международен фестивал „Мартенски музикални дни). През 1999 година, по повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, получава и грамота от Министерството на културата за цялостен принос за развитието на националната музикална култура.

Ива Чавдарова е носител и на наградата „Златното перо“ (2007 г.) на Министерството на културата и Класик ФМ радио, връчвана ежегодно за принос в развитието на националната музикална култура, както и на международната награда „Золотая муза“ – за принос в популяризирането на руската култура в България (2010 г.).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари