ИТН намери повод за раздор и в Плана за въвеждане на еврото

0
Според Тошко Йорданов финансовият министър се опитва да действа като самодържец
Според Тошко Йорданов финансовият министър се опитва да действа като самодържец Видео: NOVA

Според Тошко Йорданов финансовият министър се опитва да действа като самодържец

"Има такъв народ" поиска Народното събрание да обсъди Националния план за въвеждане на еврото в България, преди той да бъде приет от правителството, пише вестник СЕГА.

С декларация председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански, който не успя да оглави Българска народна банка, изрази възмущение, че на днешното заседание на Министерския съвет е предвидено приемане на план за въвеждане на еврото, без той да е обсъждан в ресорната комисия и в пленарната зала.

Надявам се, че коалицията и нашите коалиционни партньори не са забравили и няма да е необходимо да им напомням, че за всички тях един от приоритетите им е приемането на еврото след мащабна разяснителна кампания, така, както е записано и в коалиционното споразумение.

Каримански заяви, че все още не е готов анализът за ползите и негативите от въвеждането на еврото, който е записан в коалиционното споразумение.

При изслушването на Каримански в парламента, когато той представяше концепцията си за управлението на централната банка, стана ясно, че той е за въвеждане на еврото, но след дебат кога е най-подходящият момент за това, така че да няма негативни ефекти за гражданите и бизнеса. Плановете на правителството на Бойко Борисов, по чието време бе сключен договора за влизането на България на механизма ERM2 - т.нар. чакалня на еврозоната, бяха приемането на единната валута да стане от 1 януари 2024 г.

Обвинения

"Такова важно нещо като приемането на еврото, министърът на финансите се опитва да го решава лично, без да се допитва до парламента", заяви по време на брифинг в кулоарите на парламента Тошко Йорданов от ИТН и обвини финансовия министър Асен Василев, че се опитва да действа като самодържец във финансовата сфера. "Самият подход някой да решава, че е над Народното събрание или че той е единствената институция и човек, който има критерии и право да взима самостоятелно решения, това е много близо до диктатура", допълни той.

По време на брифинга Любомир Каримански заяви, че все още не е готов анализът за ползите и негативите от въвеждането на еврото, който е записан в коалиционното споразумение. "Ние сме твърдо зад това да ни бъде представен този план, за да бъдем сигурни, че курсът 1.95583 ще залегне там и че ще бъде отразен и анализът за разходи и ползи, за да знаем, че ползите са повече от разходите, които може да направи държавата", каза Каримански.

Според него е изключително важно да бъде обсъден и процесът по изтегляне на националната валута. "От изключително значение е как ще устоим на шока от инфлацията, тъй като той е определящ за по-нататъшно изпълнение на критериите, които са поставени пред нас за влизане в еврозоната", каза Каримански.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари