Италия е похарчила 4 милиона евро за поддръжка на яхтата на Путин

0
Огромният и луксозен плавателен съд е отишъл на поддръжка в корабостроителница
Огромният и луксозен плавателен съд е отишъл на поддръжка в корабостроителница Снимка: © Francesco Mazzei/Bloomberg / архив

Огромният и луксозен плавателен съд е отишъл на поддръжка в корабостроителница

Преди дни сателитна снимка на празното място, оставено в Марина ди Карара от мегаяхтата „Шехерезада", която се приписва на Владимир Путин, предизвика тревога у мнозина в Италия и по света.

Разследване на в."Република" обаче стигна до извода, че огромният и луксозен плавателен съд, запориран от италианските власти, е отишъл на поддръжка в корабостроителница. Става въпрос за периодично извършвана дейност, която е изключително скъпа. В момента разходите по нея се поемат от италианската държава и до сега са стрували над 4 млн. на данъкоплатеца. Изглежда много трудно те да бъдат възстановени, а сметката набъбва все повече и повече, пише вестник 24 часа.

Яхтата „Шехерезада" е един от най-скъпите морски трофеи на руските олигарси, запорирани в резултат на санкциите на ЕС. Тя е дълга 140 метра и притежава всичко необходимо за охолен живот по вода. Има 22 кабини за 40 гости, сауна, турска баня, зала за криотерапия, кино, танцов салон с отварящ се покрив, две писти за хеликоптери. Разполага и с 4 апартамента с рояли, но най-луксозни са двата президентски апартамента, които имат мраморни бани и големи гардеробни. Екипажът се състои от 93 души, в това число моряци и охранители. „Шехерезада" е дело на германската корабостроителница „Лурсен", от която излиза през юни 2020 г. С оборудването си цената на кораба достига 700 милиона евро.

Въпреки че в случаи като този е трудно да се достигне до реалния собственик, според западните служби яхтата е предназначена за личните нужди на руския президент. Затова и на 6 май 2022 г. е „замразена" на италианското пристанище по решение на тогавашния финансов министър Даниеле Франко. Юридически това решение задължава държавата да гарантира, че корабът ще остане в перфектно състояние. Това означава обаче и солена сметка за италианския бюджет. Още в началото плавателният съд беше поверен за поддръжка на Italian Sea Group, която е една от компаниите лидер в тази сфера. Първата сметка беше изпратена до официално посочения като собственик на кораба Едуард Худайнатов, бивш шеф на „Роснефт", който по онова време не беше под ударите на санкциите. После обаче и той попадна под мишената на ЕС и му бяха запорирани и два луксозни имота в Италия – „Вила Серена" в центъра на Рим и „Вила Алтакиара" в Портофино. Сметката, изпратена на олигарха за първата поддръжка на кораба, е от 6 млн.евро. Следващите 4 млн.евро обаче са на гърба на Италия. Никой не може да предвиди дали един ден държавата ще може да си върне тези пари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари