Историята на Стефан от Иран

0
След живота на улицата успява да си намери работа в Поморие, след това в Русе, Пловдив, Долни Раковец
След живота на улицата успява да си намери работа в Поморие, след това в Русе, Пловдив, Долни Раковец Видео: NOVA

Организации искат законови промени за чужденци без документи

По официални данни близо 1000 са чужденците, които живеят у нас без документи, вероятно реалният им брой е много по-голям. Родината на повечето от тях е Иран, Афганистан, Сирия, Армения. Повечето от тях искат да живеят и работят в страната ни, но законът им го забранява.

Няколко неправителствени организации започват кампания, с която призовават за законодателни промени за уреждане статута на тези хора. Едно от лицата на кампанията е Стефан от Иран.

Годината е 2009-та, Иран е раздиран от бунтове след президентските избори. Голяма част от населението на страната не вярва на обявените резултати. Има жертви и десетки ранени.

Тогава Стефан, както е българското му име, носи името Мехран Давари. Той е част от протеста, от хората, които искат смяна на властта и вярват, че президентските избори са манипулирани. Мехран е арестуван по време на протестите, информира NOVA.

Седмица след като е освободен от полицията, вижда на улицата органи на реда, които по думите му блъскат беззащитни жени. Опитва се да ги защити и отново е арестуван.

През 2010-та година Мехран бяга, по думите му, за да спаси живота си. Минава през Турция и стига до София, където отива в полицията. Настанен е в бежанския център в Бусманци. След месец в лагера намира работа като готвач и жилище. Хотелът, в който работи - фалира и той остава на улицата.

След живота на улицата успява да си намери работа в Поморие, след това в Русе, Пловдив, Долни Раковец. Преди 5 години се установява в София – има дом, приятелка и работа. Единственият документ за самоличност, с който разполага е зелена карта. Издадена за четвърти път.

Стефан няма право на шофьорска книжка, няма да право да учи или да притежава жилище. Като него са стотици хора в България.

В помощ на тези хора от Център за правна помощ „Глас в България” и други неправителствени организации започват кампания, с която искат да предизвикат конкретни законови промени.

Стефан е завършил режисура в Иран. Вече е успял да заснеме сам първия си късометражен филм, иска да създаде своя рок банда. За него, както и за много други хора, няма обратен път към родината.

От „Глас в България” се обръщат към институциите с призив да бъдат разгледани предложенията им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари