Истинска параноя тресе влиятелните хора в България

0
Търсят детективи за мокри поръчки
Търсят детективи за мокри поръчки

Детективите вече не следят за изневери, а са заети с измъкването с промишлен шпионаж или разчистване на сметки с бизнес конкуренти.

Това твърдят столичните преследвачи. Според тях истинска параноя тресе влиятелните хора в България, които искат да знаят всичко за всички, за да не изпуснат някои изгодна сделка, пише Всеки ден.

Столичните детективи най-често са заети с мокри поръчки - палеж на кола или стрелба по прозорците на жилище за сплашване на конкурент, кражба на важни документи от нечий офис, подслушване на делови разговори и т.н. Поради голямото търсене на такива услуги цените са изхвърчали нагоре, твърдят запознати с този специфичен бизнес.

Най-малко 5 бона месечно излиза подслушването по поръчка, а проследяването с автомобил струва 400 лв. на ден, твърдят частните детективи в София. Според тях детективските бюра в столицата са над 200, но само няколко от тях разполагат с много добра мобилна апаратура за записване на телефонни разговори. Повечето модули били внесени от Швейцария - в тях имало локализатор за местоположението и декодиращо устройство за сигнала. Техниката позволява да се проследяват разговори в радиус до 150 м.

Другата често търсена услуга от родните бизнесмени е изваждането на разпечатка за разговорите на техни конкуренти. Тарифата била доста висока и често стигала до рекордните 1000 лв. „С подслушване и разпечатки може да знаеш всеки ход на опонентите ти в бизнеса - с кого се договарят, откъде търсят финансиране, с кого преговарят, дали искат да продават, на каква цена и т.н.", обясни един от столичните специалисти. По думите му родните предприемачи определено страдат от някаква психоза, че някой може да им измъкне изгодна идея изпод носа.

Мнозина са се абонирали за детективските бюра. Те всеки месец искали да идват специалисти по подслушвателна техника, за да проверят офисите им за подобна апаратура. „Параноята е стигнала дотам, че един преглед на офис за бръмбари не само в помещенията, а и на телефонните линии, струва 4000 евро. И цената продължава да расте заради масовия интерес към услугата", твърди бизнесмен, който наскоро поискал да му претършуват офиса за бръмбари.

Баровци луднаха по сателитни телефони

За по-малко от 2 бона всеки бизнесмен може да се сдобие с анонимен сателитен апарат, защитен от подслушване и проследяване. Той не използва стандартната мобилна мрежа, а осъществява директна връзка със сателити на компания извън юрисдикциите на Европейския съюз. За такъв апарат обаче е необходима и специална СИМ карта. Тя се купува без регистрация на лични данни и може да се зарежда с предплатен ваучер. Сателитният телефон не може да бъде проследен и локализиран къде се намира и откъде се осъществява дадено обаждане, твърдят частните детективи.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари