Истинска катастрофа: Най-лошото за еврозоната предстои

0
В момент, когато инфлацията надхвърля 8%, еврозоната се намира в голяма опасност
В момент, когато инфлацията надхвърля 8%, еврозоната се намира в голяма опасност

В момент, когато инфлацията надхвърля 8%, еврозоната се намира в голяма опасност

За това предупреждава анализаторът на Capital.fr* Марк Туати, президент на изследователската група ACDEFI. Той очаква двуцифрена инфлация, а балтийските страни са заплашени дори от хиперинфлация, пише Икономически живот

Излязоха данните за инфлацията в страните от еврозоната и без да се страхуваме можем да ги опишем с една дума: истинска катастрофа.

Цифрите говорят сами по себе си. През май в цялата еврозона нарастването на потребителските цени на годишна база достигна нов исторически връх от 8,1%. И, за съжаление, най-лошото предстои, което се потвърждава от новия рекорд, достигнат от нарастването на производствените цени. Това е индикатор, който е предвестник на инфлацията. През април той достигна 37,2% на годишна база, което ни позволява да прогнозираме (както показва графиката по-долу), че годишното покачване на потребителските цени в еврозоната скоро ще надхвърли 10%.

Нов исторически връх за инфлацията в еврозоната – 8,1% през май и това не е краят

Еврозона: годишно покачване на цените – на потребителските (синьо), на производствените (червено)
Източници: Eurostat, ACDEFI

В Германия също повишаването на потребителските и на производствените цени достига исторически връх. Повишаването на първите на годишна база достигна 7,9% през май. Що се отнася до вторите – те скочиха до 33,5%, което показва, че и в Германия инфлацията ще доближи границата на 10%. В действителност, голямата инфлация е обща за еврозоната като цяло, като особено безпокойство будят балтийските срани, които се доближават дори до хиперинфлация.

Балтийските страни се доближават до хиперинфлацията

Повишаване на потребителските цени на годишна база за май 2022 г.

Скокът на производствените цени също достигна драматични висини в практически всички страни от еврозоната. От годишното им покачване ни избива студена пот: 62,3% в Ирландия (след 106,1% през март), 57,2% в Белгия, 49,3% в Словакия, 48,1% в Гърция. Нива, които ни карат да очакваме ново катастрофално покачване на потребителските цени.

Скокът на производствените цени е наистина драматичен

Покачване на производствените цени на годишна база за месец април 2022 г.

И макар че инфлационният натиск е малко по-слаб във Франция, най-вече благодарение на замразяването на някои цени на енергоносителите, има място за тревога. Наистина през май покачването на потребителските цени на годишна база достигна 5,2%, което е исторически връх след 1985 година. Според европейските критерии инфлацията във Франция достигна 5,8%, което означава, че данните на Националния статистически институт на Франция (Insee) я подценяват. Освен това, през април нарастването на производствените цени във Франция е с 25% според Insee, докато по европейските критерии е 27,8%. Това ни кара да очакваме инфлация в рамките на 8% през следващите месеци.

За да се влоши още повече положението, международните цени на суровините продължиха или започнаха отново (след известно стабилизиране) да се покачват през последните дни. Като започнем с петрола Brent, чиято цена за барел стигна, макар и временно, 125 долара на 31 май, след което се стабилизира между 115 и 120 долара. Връхната точка от 130 долара на 7 март все още не е надмината, но се приближаваме опасно към нея, което неминуемо ще се отрази на производствените  и потребителските цени в целия свят.

Устойчивостта на този инфлационен натиск се потвърждава и от индекса CRB (на цените на стоковите фючърси). Този индекс на цените на суровините като цяло, претеглен според техния дял в световното потребление, продължава да расте навсякъде по света. Той се явява своеобразен предвестник за ръста на потребителските и производствените цени. На 2 юни индексът достигна връхната си точка след 1 март 2012 г. като отбеляза скок от 199% в сравнение с най-ниското си ниво от април 2020 година.

В заключение, не е необходимо да си голям пророкq за да разбереш, че въпреки няколко мимолетни успокоявания, световната инфлация ще продължи да нараства през следващите месеци. Това важи в частност и за еврозоната, което изисква от ЕЦБ да действа бързо и последователно. Тя би могла да поднесе изненадата още на 9 юни като повиши рефи лихвите от 0,00% на 0,25%. Това би било ясен сигнал и би довело до повишаването на доверието, което достигна най-ниското си ниво от няколко месеца насам.

В очакване на това закъсняло, но необходимо пробуждане, лихвените проценти по 10-годишните държавни облигации продължават да растат в страните от еврозоната. Ето някои примери: 1,25% в Германия, 1,77% във Франция, 3,3% в Италия, 3,7% в Гърция. Като се има предвид скокът както на настоящата, така и на очакваната инфлация и ръстът на държавните дългове, крахът въобще не е приключил. Така че стягайте коланите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    ХАХАХАХАХА
    daskal-е, много яко клецаш тъпите рашистки копейкаджийски тролчета! Ама те едва ли се усещат слабоумниците жалки! )))))))
  • -3
    5
    daskal
    До 4 - Урсула, предполагам, че живеете някъде в Русия. Споделете моля Ви как е сега животът там? Колко по-голямо е благоденствието в сравнение с ЕС? И мен ме е обхванал копнеж да емигрирам в Русия, ама все още се колебая. Помогнете ми с полезна информация. Вярно ли е, че емигрантският наплив към Москва се увеличава?
  • 6
    4
    Урсула Лайняната
    Мама ви недоклатена, €врогейска да еб@! Оттук на сетне ще разберете колко велика държава е Русия и как тъпо се опитахте да се ебавате с големия мечок! Предстои ви да направите доста сФирки и бая анилингусчета на товарищ Вова Путин! И то докато сте на тъмно, студено и ... гладни!
  • -4
    3
    Ха-ха-ха
    Типична лъжлива пропаганда и фалшиви рашистки "новини"! Жалко, че все още има тролчета, дето да се връзват и да пляскат слабоумни кремлински опорки!
  • 6
    2
    архитект
    В България също ще вдигнат лихвените проценти по ипотеките и тогава ще има циркове.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари