Искрен Веселинов: Обиколих някои от санираните апартаменти и се порадвах на мухъла

2
ПФ не подкрепи ГЕРБ за санирането
ПФ не подкрепи ГЕРБ за санирането

Парламентът гласува още 1 млрд.лв. по програмата за саниране.

Парламентът отпусна още 1 милиард лева към изразходваните вече 1 млрд. за саниране на блокове в цялата страна. По време на днешното пленарно заседание депутатите спориха повече от два часа за ползите и разходите за програмата.

По време на обсъждането Искрен Веселинов от Патриотичния фронт обяви от парламентарната трибуна, че не разбира как може да се дават пари за саниране, но не и за пенсионери.

Той припомни, че преди два месеца неговата партия е поискала увеличение на пенсиите, но това не е било прието. Тогава не ни подкрепихте, обвинихте ни в популизъм и казахте, че пари няма. Абсолютно в същия ден гласувахте 2,2 млрд. лв. излишък, от които 1 млрд. лв. да отиде за санирането, обърна се към депутати от ГЕРБ Веселинов.

Също така той обяви, че Патриотичният фронт не подкрепя и никога не е подкрепял програмата за саниране на правителство. Аргументите му са, че се твърди, че тази програма е социална, а не е и не се прави обследване на нуждите на живеещите, както и че има много случаи на санирани блокове на милионери.

Направих си труда да обиколя някои от новосанираните апартаменти, порадвах се на мухъла, иронизира Веселинов.

ПФ не подкрепи програмата на ГЕРБ за саниране и с мотива, че тя не обхваща територията на цялата страна, а голяма част от нея се изпълнява в София, а парите за саниране са равни на магистрала „Хемус“, освен това няма унификация на фасадите на санираните сгради, а терасите си остават различни. 

Народният представител Искрен Веселинов обясни пред ВМРО.БГ мотивите им против санирането така:

1. Милиардът за саниране се гласува от Министерски съвет буквално в деня, когато отхвърлиха предложението ни за ръст на пенсии и заплати с мотив, че пари няма.

2. Програмата не е социална - не обхваща само хора с ниски доходи, дори напротив.

3. Важи само за големите градове, където има индустриализирано строителство, а хората от малките населени места нямат достъп до нея. На практика с тези пари можеха да се построят магистрала „Хемус“ или Русе-Велико Търново плюс скоростният път Видин-София, които да оживят западащата Северна България.

4. Себестойността на 1 спестен МВтч е много висока - 3700 лв., а за нова мощност е 2000 лв./МВтч. Има частни проекти с двойно по-ниска цена.

5. С 2 млрд. лв. могат да се построят близо 70 хил. чисто нови жилища за млади семейства и нуждаещи се, а министър Павлова за тези пари отчита 150 хил. санирани.

6. Програмата на правителството е провал - за 2 г. трябваше да санират 50% от панелките, а не са стигнали и 5%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари