Искат ваксинация срещу птичи грип

1
Инфлуенцата се превръща в постоянна глобална заплаха, вече не е само сезонна
Инфлуенцата се превръща в постоянна глобална заплаха, вече не е само сезонна Снимка: eufunds.bg

Инфлуенцата се превръща в постоянна глобална заплаха, вече не е само сезонна

Птицевъдите очакват да започне работата по Национална стратегия за ваксинация на домашните птици срещу птичи грип. Това стана ясно по време на кръгла маса-дискусия за мерките срещу разпространението на инфлуенцата по птиците. Събитието се организира от Съюза на птицевъдите в България в партньорство с Министерство на земеделието и Българска агенция по безопасност на храните, пише Български Фермер.

Актуална информация за епизоотичната обстановка по отношение на болестта високопатогенна инфлуенца по птиците (ВПИП) беше представена от д-р Петя Петкова - изпълнителен директор на Съюза на птицевъдите. По данни на Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) за последните 6 епидемиологични сезона, от 01.10.2016 до 31.12.2022 г., в Европа има докладвани 14 629 огнища при домашни птици. Броят на положителните проби през епидемичния сезон 2021-2022 г. е най-големият, регистриран някога на континента. Най-засегнатите видове диви птици са чайките, като необичайна масова смъртност се наблюдава в страни като Франция, Белгия, Нидерландия и Италия. Рискът от инфекция при домашните птици може да се увеличи през следващите месеци, тъй като чайките се разпространяват във вътрешността на страната, вероятно припокривайки се с райони за производство на домашни птици. Основният циркулиращ щам на вируса в Европа, Азия и Америка е Н5N1.

В България могат да се използват ваксини за борба със заболяването ВПИП, като те следва да имат одобрение по централизирана процедура или от националния компетентен орган за временна употреба. Съгласно законодателството на ЕС използваните ваксини срещу високопатогенна инфлуенца по птиците следва да не съдържат жив вирус на инфлуенца по птиците.

През последните години високопатогенната инфлуенца по птиците се превърна от сезонно явление, свързано с мигриращите птици в определени региони на Земята, в постоянен глобален риск. В миналото епидемиите от птичи грип в Европа бяха сезонно събитие, от мигриращите водолюбиви птици, разпространяващи вируса по време на есенното си завръщане към местата за презимуване. От 2020 г. обаче ситуацията се промени значително. Различните щамове на птичи грип, особено подтип А(Н5), причиняват най-тежките епидемии при птиците досега. Докладвани са 14 325 огнища, като само в Европа са умъртвени приблизително 96 милиона отглеждани птици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари