"Искаме да спрат да ни лъжат": Над 200 зърнопроизводители протестират в Стара Загора

1
На ръба на оцеляването. Заложили сме си всичко, казват зърнопроизводители
На ръба на оцеляването. Заложили сме си всичко, казват зърнопроизводители Снимка: Павлина Дудева, БТА

На ръба на оцеляването. Заложили сме си всичко, казват зърнопроизводители

Около 200 зърнопроизводители от региона на Стара Загора се събраха на протест на южния изход на града в посока автомагистрала "Тракия".

"Основните ни искания са да спрат да ни лъжат. За пореден път като магьосници управляващите вадят от ръкавите си всякакви зайци. Ние не излизаме да протестираме за пари, а протестираме, за да бъдем уважавани. Ние не виждаме уважение от управляващата класа и затова сме навън", каза Цветан Берберов, член на Управителния съвет на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, предаде БТА.

Той подчерта, че в момента зърнопроизводителите "са на ръба на оцеляването". Заложили сме си всичко. Министерство на земеделието направи анализ, че секторът е губещ и имаме нужда от помощ и това нещо е видяно и от цяла Европа и те поддържат своите производители, каза още зърнопроизводителят.

Според него, ако управляващите "не желаят родно производство, ще се наложи да внасяме всичко отвън". Това означава, че селските райони ще се обезлюдят. Ние не искаме да се обезлюдява българското село. Ние сме вложили много пари и душите си в селата и искаме да останем тук, коментира Берберов. Той определи думите на министър-председателя Денков като "обида".

Берберов заяви, че секторът е бил излъган преди две години. "Още през 2022 година трябваше да има държавно предприятие, което да изкупи продукция на стойност 1 млрд. лева. Това повлия ние да изгубим своите пазари. След това миналата година беше обявено, че 700 000 дка държавна земя ще бъде продадена, но това не се случи", коментира още зърнопроизводителят.

Очаква се тежката техника да тръгне по главния път, който е един от най-натоварените пътни участници в областта, към автомагистралата, където за два часа да блокират движението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари