Ирена Георгиева: Мерките ще се съобщават 5 дни, преди да влязат в сила

1
Това включва новият план за справяне с кризата, добави един от членовете на пандемичния комитет
Това включва новият план за справяне с кризата, добави един от членовете на пандемичния комитет Снимка: БГНЕС

Новият план за справяне с COVID кризата ще включва предвидимост от 5 дни напред. Това означава, че ще се обявяват мерки 5 дни, преди да се въведат.

Това заяви пред бТВ тази сутрин зам.-министърът и член на пандемичния комитет Ирена Георгиева.

Тя добави, че планът ще включва 4 етапа, като последният е най-нежелан, а всичко ще е обвързано, както и премиерът, и началникът на кабинета му вчера обясниха, със заетостта на интензивните легла.

Планът се обсъжда днес и се надяваме до края на деня документът да е финализиран, но може и да е в следващите дни, каза още Георгиева и обясни:

Първият етап е свързан с носенето на маски и дистанцията, вторият с условията за допускане в съответни обекти, свързани със зеления сертификат. Третият етап - с това каква част от капацитета на социалните обекти може да се ограничи, а четвъртият е най-нежеланият - пълно затваряне.

Георгиева добави, че обектите на образователната система са подробно засегнати, като се обсъжда максимално присъствена форма на обучение.

БГНЕС припомня, че на оперативно заседание в сряда министрите обсъдиха Национален оперативен план за справяне с COVID – 19. Основен критерий в него за първи път ще бъде процентът заети интензивни легла в болничните заведения. Именно от този процент ще зависи какви ограничителни мерки ще бъдат въвеждани. Планът предвижда 4 етапа с конкретни мерки на всеки един от тях, които оповестени предварително на вниманието на гражданите и бизнеса. По-сериозни ограничения ще се налагат, когато броят на леглата в интензивните отделения в страната ще стане критично ограничен. Мерките ще се взимат на регионално, а не на национално ниво, според степента на разпространение на вируса и стандартните практики за пренасочване на ковид пациенти. Математическият модел, по който ще работи планът, ще дава възможност за петдневно предизвестие преди да бъдат налагани ограничителни мерки, като всеки гражданин ще може ежедневно да проследява процента на свободни легла в интензивните отделения.

Целта на новия план е държавата да има максимално бърз и адекватен отговор на предизвикателствата, наложени от пандемията. Премиерът се ангажира да бъдат положени всички усилия и наличен ресурс, за да не се стига до затваряне на икономиката и до ново въвеждане на дистанционно обучение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари