Иранецът, който стана българин, за да сбъдне мечтите си

0
Фарзад Золгхадри ще се опита да спечели първата олимпийска квота в историята на българското таекуондо
Фарзад Золгхадри ще се опита да спечели първата олимпийска квота в историята на българското таекуондо Видео: bTV

Фарзад Золгхадри ще се опита да спечели първата олимпийска квота в историята на българското таекуондо

Фарзад Золгхарди: Аз съм спортист. Наистина мисля само за спорта. Не трябва да мисля за политика, не разбирам от политика, никога не съм.

Слави Бинев: За мен винаги е имало две нации – на добри и на лоши хора, на можещи и неможещи. Това е моята класация за народност.

Преди срещата ми с Фарзад Золгхадри се замислих за ситуацията в Иран. Домът на една от най-древните цивилизации в света в момента е свързван с битките на политическия и военния фронт със Запада, с въпроса спазват ли се човешките права и развитието на ядрени програми. Споменатата информация идват от западните медии, но самата страна до голяма степен остава енигма за мнозина заради по-консервативното и затворено общество, предава bTV.

Фарзад Золгхадри е състезател по таекундо, един от най-добрите в Иран, която е известна с традициите си в спорта.

В последната година десетки ирански спортисти избраха да избягат от държавата поради различни причини. Случаят с единствената олимпийска медалистка на Иран – Кимия Ализадех, която избра да търси убежище в Нидерландия и Германия, получи световна известност, а тя се определи като една от "милионите угнетени жени в Иран".

Ситуацията с Фарзад е различна. Трансферът му към България е след официална договорка между двете спортни федерации на страните, а 27-годишният спортист определи пристигането си у нас за "Най-доброто и най-важното решение в живота си".

"Баща ми беше треньор на националния отбор от 1991 до 2008 г., а след това, до 2016 г., беше технически директор. Имам двама братя и една сестра, те също са състезатели по таекуондо. Жена ми също е спортист, тя е плувкиня. Така че аз имам много силна подкрепа от страна на семейството ми, защото ме познават, усещат ме. За Иран – обичам Иран, харесвам Иран, но дойдох тук, защото имах много големи мечти и цели. Тук мога да постигна най-добър резултат за България", разказва той.

Решението на Фарзад не е свързано с политическата обстановка в страната. По неговото натурализиране се работи отдавна.

"Ние сме млада федерация и такъв случай не е имало. Стартирахме много преди това, няма нищо общо със ситуацията, която се случи в Иран. Даже, ако бяхме стартирали след това, сигурно нямаше да можем да го вземем, защото вече казусът се превърна от спортен в политически. Общественият интерес е изключително заострен и се реагира без да се разсъждава дори", заяви председателят на Българската федерация по таекуондо Слави Бинев.

В разговора ни с Фарзад усещам, че той е смирен. В профилите му в социалните мрежи има множество послания за обединение и спокойствие между хората, независимо от произхода, расата и религията им. Стигаме до темата със сънародничката му, която избра да напусне Иран със шумен скандал – Кимия Ализадех.

"Преди два-три месеца, мисля, че 10-11 спортисти смениха националността си, само заради самия спорт, за да могат да постигнат мечтата си. Те имат мечти. Професионалните спортисти имаме една мечта – да се опитваме, да се опитваме и да вземем медал. Не става дума само за Иран, става дума за света. Имам една молба към хората в Иран, към хората в България - искам да уважават избора ми, само това. Таекуондото е моята работа, нямам друга, всеки ден мисля за таекуондо", емоционален е Золгхарди.

"Ние трябва да изработим един отбор, който да е само от една нация - от изключителни таланти и изключително добри състезатели, силни личности. Това е отборът, който ние трябва да създадем за България", категоричен е Бинев.

В олимпийската година мислите на Фарзад са свързани единствено и само с неговата голяма любов – спорта. Мечтата е покоряване на най-високия връх, спечелване на олимпийски медал, а ако това се случи той ще е български олимпийски медал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари