Инструкторът на Румен Радев: Де да можеше всички да са такива като него!

5
Президентът днес връчи на учителя си почетен знак на за приноса му за развитието на военното образование и Военновъздушните сили
Президентът днес връчи на учителя си почетен знак на за приноса му за развитието на военното образование и Военновъздушните сили Видео: Русе Медиа

Де да можеше всички да са такива като него. Като застанеш срещу него, той те гледа и преценява, мисли и очаква нещо да му кажеш добро. И когато приказваш, той първо слуша, но мисли и преценява много и по това се разбра, че той ще бъде много добър. Защото още като ученик, беше такъв – математик, аеродинамик и физик, а аз претендирах да бъде още педагог и психолог“ – така летец-инструкторът полк./о.з./ Велико Пенчев описа курсанта си Румен Радев.

Президентът днес връчи на учителя си почетен знак на за приноса му за развитието на военното образование и Военновъздушните сили.

Срещата между държавния глава и полк.Велико Пенчев от Ветово, който на 5 март трябва да навърши 86 години, бе изключително трогателна. Летецът е един от първите български пилоти, летял на МиГ-15 още през 1956 г., а когато се пенсионира, има навъртени 6380 часа във въздуха.

Радостен съм, че мога да отдам признателност не просто към моя инструктор, не просто към един невероятен летец, отдал дълги години от своя живот на българската авиация. Но да отдам почит към един истински българин. Радвам се, че мога да го направя пред младите хора на Русе, които имат ясни амбиции, но трябва да бъдете и лидери, за да умеете да мотивирате и да водите хората дори и в трудни начинания, а именно такъв човек беше през целия си живот полк. Пенчев. Той водеше със заразителен пример, с идеите, с невероятен професионализъм и отношение към хората. Като курсант той беше върхът за всички нас в летателното майсторството“, заяви държавният глава пред членовете на Младежкия парламент в Русе, предава Русе Медиа.

Велико Пенчев е дългогодишен летец-инструктор, началник на служба “Безопасност на полетите” на ВНВВУ “Г. Бенковски”. След като завършва Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия става инструктор на бойни летци в училището. Близо 16 години служи на летище Каменец. След 1989 г. до пенсионирането си е началник на безопасността на полетите в Долна Митрополия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари