Хората с увреден слух в Русе ще общуват с прозрачни маски

4
Те са изработени със специален прозрачен прозорец, през който да се виждат устните на човека, който говори
Те са изработени със специален прозрачен прозорец, през който да се виждат устните на човека, който говори

Първо по рода си дарение получиха хората с увреден слух в Русе

Жестът е на общината, която предостави 150 предпазни маски на Съюза на глухите в града. Те са изработени със специален прозрачен прозорец, през който да се виждат устните на човека, който говори.

Маските са изработени по поръчка на общината от русенска фирма, за да улеснят общуването на хората с увреден слух. В повечето случаи, когато посещават институции, те четат по устните и така осъществяват комуникацията си. По време на пандемията обаче това не може да се случи заради задължителните маски, предаде Русе Медиа.

„Идеята беше породена от една русенска фирма, която е разработила тези маски, след като ги е видяла в други държави, където са помислили специално за хората с увреждания. Това е особено важно за глухонемите хора, които имат нужда освен жестовете да виждат и устните, по които да четат. Общината получи дарение от 200 такива маски и решихме да поръчаме допълнително 1000, за да могат да бъдат раздадени на служителите на първа линия“, обясни зам.-кметът по икономика и инвестиции Златомира Стефанова.

За хората с увреден слух дарението от 150 маски е жест, който ги е трогнал.

„Много се изненадахме, въобще не знаехме, че съществуват такива маски и сме много благодарни за това, че нашите членове ще могат да ползват тези маски. Те ще бъдат полезни, защото хората с увреден слух много разчитат на отчитането по уста, а когато са с обикновена маска, устата е закрита и те не могат нищо да разберат. Ще бъдат полезни и за учрежденията, защото това е двустранно“, сподели председателят на русенската структура на организацията Стефка Тончева. От дарението ще се възползват всички 135 членове на съюза в Русе.

Общината вече е раздала част от специалните предпазни средства и в различни институции – в НАП, Бюрото по труда и Общинския информационен център. Кампанията ще продължи в банките и супермаркетите, където и самите служители са споделили, че ще им е по-лесно да общуват с хората с увреден слух.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук