Институциите в Русе изграждат поетапно достъпна среда за хората с увреждания

2
Проблем в изграждането на достъпна среда във всяка една сфера на територията на община Русе е липсата на държавно финансиране
Проблем в изграждането на достъпна среда във всяка една сфера на територията на община Русе е липсата на държавно финансиране Снимка: Facebook

Проблем в изграждането на достъпна среда във всяка една сфера на територията на община Русе е липсата на държавно финансиране

Центърът по дентална медицина в Русе е добрият пример за изграждане на достъпна среда за хора с увреждания, отчитат от община Русе. В него максимално са изградени нужните съоръжения и елементи: асансьор с Брайлов надпис; санитарни възли за хора с увреждания, осигурена количка за нуждаещите се граждани, нехлъзгащи лайсни и други, съобщава Русе Медиа.

От здравните институции и заведения най-лошо е положението с РЗИ. Базата на булевард „Придунавски“ е от помещения тип „барака“, които са напълно амортизирани и не подлежат на преустройство, а на улица „Байкал“ все още не е изградена естакада или асансьор поради липса на финансови средства. Надеждите са свързани с очакваното преместване на РЗИ - Русе в сградата на бивша Военна болница, където се планира осигуряване на достъпна архитектурна среда на всички граждани.

Предприети са мерки за достъпна среда в 11 учебни заведения и 3 детски градини, с цел улесняване придвижването на децата и учениците и правото им на равен достъп до образователни услуги. Там все още работи по проекти и за останалите учебни заведения.

В социалните услуги предстои поетапно изграждане на достъпна среда, предвид новото планиране и новите изисквания за услугите съгласно Наредбата за качество на социалните услуги. Добра практика са новопостроените социални услуги по проект на община Русе: Център за грижа на лица с психични разстройства и Център за грижа за пълнолетни лица с деменция, в бившата сграда на ДДЛРГ „Св. Д. Басарбовски“, където услугите са съобразени с новите изисквания и имат изградена съвременна достъпна архитектурна среда.

Към момента община Русе подготвя проектно предложение за кандидатстване по отворена процедура към МТСП за реформиране на Дом за стари хора „Възраждане“- Русе, с цел привеждане на материално-техническата база в съответствие с изискванията за стандартите за качество.

При спортните бази се планира проектиране за изграждане на достъпна архитектурна среда в Спортен комплекс „Ялта“ и на Градския стадион, като се търсят програми за финансиране от ЕС. Същото се предвижда и за Спортен комплекс „Локомотив“, където сградата е едноетажна, но е стара и се нуждае от основен ремонт.

В общинските културни обекти са предприети действия от страна на екипа на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе на етап проектиране и подготовка на документация за съгласуване с НИКНИ за изграждане на изход на киносалона.

В Русенска художествена галерия и Регионален исторически музей планираните дейности не са реализирани поради липса на финансиране по програмите.

Проблем в изграждането на достъпна среда във всяка една сфера на територията на община Русе е липсата на държавно финансиране, което затруднява процеса на изграждане на елементите за достъпна среда. Все още предстоят дейности за поетапно планиране, проектиране и изграждане във всички изнесени структури на община Русе, с търсене на възможности за финансиране по европейски програми и проекти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    А вие
    досега къде бяхте, един куп проекти имаше, а законодателството за достъпна архитектурна среда в обществени сгради, социални услуги и жилищни сгради отдавна съществува? Къде бяхте предишните и сегашните в сградата на центъра?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари