Ина Лулчева - адвокатът, който надмина по популярност своите клиенти

1
Лулчева е адвокат от 1983 г.
Лулчева е адвокат от 1983 г. Снимка: БГНЕС

Тя отдавна надмина по популярност клиентите си, а по заетост - 1/10 от всички столични адвокати

Какво свързва покойният Андрей Луканов, Сергей Станишев, Нено Димов, Трайчо Трайков, Емилия Масларова, Даниел Митов, Алексей Петров, Стефан Софиянски, Веселин Марешки, бохема Тодор Славков, Огнян Донев, съпругата на покойния Константин Димитров - Самоковеца - Ангелина, Евелин Банев - Брендо, Христо Ковачки, Маринела Арабаджиева, Пламен Бобоков с делата за адския взрив в “Хитрино”, рухналата сграда на ул. “Алабин”, потъването на кораба “Хера”, присвояването на 2,6 млрд. лв. от КТБ, 13-те имами от Пазарджик и убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина?

Адвокатът.

Всички тези хора, които са били или все още са част от политическия и бизнеселита, придобили са славата на лидери в ъндърграунда или са станали подсъдими поради нещастно стечение на обстоятелствата, са посетили една кантора близо до сградата на СДВР, пише 24 часа.

Там между 12 и 13 ч (това е приемното време на работещите в нея) смирено и с надежда са чакали среща с адвокат Ина Лулчева. През последните години по популярност тя надмина клиентите си, а по заетост - сигурно 1/10 от всички столични адвокати.

Когато в края на всяко съдебно заседание дойде моментът да се определят датите за следващото, Лулчева изважда тефтерчето си (адвокатите така си отбелязват дните с дела) и веднага става ясно, че е суперангажирана. Преди време дори призна на едно от заседанията, че графикът ѝ е запълнен почти до края на годината, а до него оставаха доста месеци.

Въпреки заетостта си обаче Лулчева не става причина за отлагане на делата, защото в кантората освен нея работят не по-малко именитите ѝ колеги Даниела Доковска и Васил Василев. Имат практика, когато един е зает, друг да го замести. Така на делото КТБ веднъж е Доковска, друг път - Лулчева.

Появата на известната адвокатка на процеса за убийството на Георги Игнатов почти в края му малко изненада. Този тип дела като че ли не са от най-предпочитаните от нея. В момента се явява само по още един процес за убийство - това срещу бившия депут от СДС Николай Христов, подсъдим за смъртта на свой приятел. Сякаш по на сърце са ѝ по-трудните - за безстопанственост, данъчни престъпления и престъпления по служба. Те са атрактивни само заради подсъдимите - все бивши управляваващи или т.нар. олигарси, но пък са сложни.

С двучасова пледоария във вторник обаче тя успя да убеди трима от петчленния състав по делото за смъртта на Георги, че няма нито едно доказателство, което да сочи, че Йоан е пробол с ножа 15-годишното момче. А по темата прилича ли Йоан на бягащия младеж от снимките и видеото, попита: Не ви ли се е случвало родителите да обсъждат на кого прилича детето?

По същия начин преди години убеди няколко съдебни състава, че Ангелина Димитрова, вдовицата на Косьо Самоковеца, не може да бъде осъдена за контрабанда само защото е жена на мъжа си.

Лулчева има неоспорими качества - изключително добре се подготвя за всяко заседание, без значение дали е в районния, градския, специализирания, апелативния, или върховния съд. Спокойно, но много подробно, ясно и аргументирано излага тезата си. За разлика от други адвокати не си изпуска нервите, не хули съда, за да впечатлява клиентите си.

Не пести обаче критиките си към прокуратурата. От публичните изяви на главния прокурор Иван Гешев, а и от нейните може да се направи “обоснованото предположение”, че двамата не се харесват особено. Тя го критикува за питането му до Конституционния съд за държавния глава, за арестите, дори за делото КТБ, което е основна заслуга на Гешев.

Лулчева е адвокат от 1983 г. Родена е и израства в София, завършва руското 133-о “А. С. Пушкин”. Там съдбата я среща с Даниела Доковска, която преподава музика, докато учи право. След като се дипломира, Доковска, чиято сестра е именитата пианистка Павлина Доковска, приключва с учителството и става адвокат.

Вероятно съвсем логично след училище Лулчева поема по пътя на своите родители, които са юристи. По нейния път днес е поела дъщеря ѝ, която също е адвокат, но в областта на търговското право.

Още като студентка била убедена, че иска да е адвокат, въпреки че винаги смятала съдийството за най-хубавата професия, защото постановяваш акт и реално решаваш казуса.

Защитата и обвинението молят, но съдът решава.

Да си съдия, било доста изкушаващо - не само за да се покажеш по-силен, но и заради възможността да приложиш правилно закона. Дала си обаче сметка, че не е човек, който винаги може да бъде напълно обективен.

“Аз съм пристрастна и склонна да вземам страна”, откровена е преди години тя пред “24 часа”. И затова взела решение, че този, който не може да гарантира собствената си обективност, не бива да се ангажира със съдийската професия. Поради същата особеност на характера си дава сметка, че няма да се чувства комфортно да обвинява хората.

Когато се дипломира като юрист, е разпределена в Трети колектив на софийската адвокатура. Имала голям късмет, защото местата били само три.

Лулчева е била адвокат по стотици дела, едно обаче със сигурност ще остане в историята. Т. нар. Андрей Луканов срещу България в Страсбург - първото спечелено дело от български гражданин (в конкретния случай – посмъртно) срещу държавата. Бившият премиер осъжда страната за незаконния си арест в началото на 90-те години на миналия век. Пак по същото време успява да извоюва и оправдателната присъда на внука на Тодор Живков - Тодор Славков по делото за изнасилване. Тя идва във време, когато фамилията на бившия Първи е здраво преследвана от тогавашния главен прокурор Иван Татарчев. Накрая всички са оправдани.

Лулчева не се изхвърля и след успехи в съдебната зала не прави гръмовни изказвания. Пестелива остана и след като чу, че клиентът ѝ Йоан Матев е невинен.

Радвам се, че съм успяла да убедя поне част от съдебния състав. Чакаме втората инстанция”, лаконична бе тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари