Имате ли тази необикновена издатина на ухото?

0

Изследванията на човешката еволюция са показали, че в древни времена нашите уши имали същата функция като ушите на кучетата или конете, така че те имали и подобна форма. 

С течение на времето, много от нашите органи са били сериозно изменени, а други изчезнали напълно. Въпреки това, т.нар. "издатина на Дарвин" някои хора пазят и до днес. Това е елементарно образувание, което прилича на малка неравност на ухото на човека и някои маймуни, кръстена на известния учен, който го открил.

Има остатъци от девет мускула в ушите ни. Благодарение на тях около 20% от хората могат да мърдат ушите си. Промяната на тези мускули в процеса на еволюцията се дължи на факта, че хората започнали да извръщат глава в посока на звука, а не ушите си, така че необходимостта да движат уши постепенно изчезнала. В резултат нашите органи на слуха са загубили своята мобилност, пише Zajenata.bg.

При някои хора, тази издатина може да бъде насочена навътре, а при някои видове маймуни местоположението на тази издатина е непроменено.

Като смята Дарвин, тази малка заостреност е остатък от края на ухото, което някога е било заострено. Този особен ген, който е отговорен за образуването на върха на ухото, не е наличен при всички. Смята се, че това се среща само при 10% от хората в света днес.

Ето какво казват за тези, които са собственици на издатината на Дарвин:

Слухът първоначално ни е даден от природата за самозащита. Острият слух на древните хора би ги алармирало дори при тихи звуци и така те биха могли да научат за приближаването на врага и да се защитят. Смята се, че настоящите собственици на издатината на Дарвин също са в състояние да улавят високочестотни звуци. Те се ориентират отлично за посоката на издаваните звуци. Според някои изследвания, те могат ясно да доловят някои звуци дори и в шумна среда.

Тази чувствителност на слуха им дава много предимства. Те могат по-добре от другите да се чувстват тона и силата на гласа на събеседника, което им дава възможност моментално да забележат промяната на човешките емоции и  да анализира ситуацията бързо. Някои го наричат ​​интуиция. Въпреки това, експерименти са показали, че хората с подобни издатини на ушите са склонни да се фокусират доста силно върху изслушването в ежедневието. Понякога те сами не усещат колко много слухът им помага в ежедневието и отдават всичко просто на развита интуиция.

Източник: Zajenata.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари