Имало ли е свободни слотове за танкерите?

1
Продължава разнобоят за газовите доставки
Продължава разнобоят за газовите доставки Снимка: Gaz System

 Бившите управляващи от "Продължаваме промяната" обвиниха служебния кабинет, че не е положил достатъчно усилия да намери слотове за разтоварването на американските танкери с втечнен газ.

Бившият премиер Кирил Петков каза пред bTV, че не разбира защо служебното правителство е избрало да вземе само един кораб с американски втечнен газ, след като е имало слотове за октомври и за ноември.

“Обадих се на енергийния министър на Гърция да попитам какво става и защо не можахме да имаме повече слотове. С учудване разбрах, че комуникацията с гръцкото правителство е била много вяла и не е имало истински напън за намиране на слотове. Толкова добри и договорени кораби бяха оставени и не бяха купени", каза Петков.

Бившият енергиен министър Александър Николов също смята за странен отказа от пълните количества американски газ. В ефира на bTV той разви теза как е можело да спечелим от танкерите. 

“Ако наистина не можеш да ги разтовариш, то имаш възможност да ги вземеш и продадеш, или да ги замениш”, каза Николов. 

С прессъобщение министерството на енергетиката опроверга твърденията на Петков.  

"Ако е имало свободни слотове в Гърция, то буди съмнение защо редовното правителство просто не ги е потвърдило. Капацитетът на слотовете в Гърция отдавна е зает от частни компании, които го препродават, но на значително по-високи цени. В тази връзка е странно и друго твърдение на Кирил Петков, а именно, че се е свързал с гръцкия енергиен министър, който по същество няма как да влияе на свободния пазар на слотове”, съобщиха от енергийното министерство.

“Няколко частни компании предлагаха слотове на двуцифрени цени в милиони”, каза Росен Христов, служебен енергиен министър. 

Това твърдение се разминава със сметките на бившия финансов министър Асен Василев. 

Слотовете за регазификация и доставката на газ от Турция или Гърция до България струват между 5 и 10 на мегаватчас. В момента борсовата цена на газа е 300 евро на мегаватчас, така че е абсолютно смехотворно да се говори, че слотовете ще оскъпят газа”, каза Василев от Стара Загора.

От Хасково бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев отправи покана към Асен Василев за дебат по темата.

"Ако Асен Василев го е страх да дойде сам на този своеобразен дуел в 21 век., може да вземе със себе си и Кирил Петков. Нямам против в този дуел да сме двама на един. Ако започнем наистина да смятаме ще видите, защо на харвардци все им излизат криви сметките”, заяви Добрев. 

В Раднево Кирил Петков бе категоричен, че служебното правителство не трябва да изпуска търговете за слотовете за цялата друга година. Те ще се проведат през септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Ана
    Не, не е имало! Въпросът е друг: Двамата американски представители кирил 5к0ф и @сен фасилеф имат ли българско съзнанние?! Отговорът е НЕ! Тези двамата нямат нищо българско, освен, че са продукт на сащ и мисията им е да унищожат България и българите! Те са паразити!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари