Има вероятност БСП вземе мандата на „Изправи се! Мутри вън!" в Русе

0
Окончателната дума ще има Централната избирателна комисия
Окончателната дума ще има Централната избирателна комисия

Твърде е възможно коалиция „БСП за България“ в Русе да получи втори мандат при разпределението на изборните квоти в 19 МИР

Ако това стане (което е най-вероятно) това ще бъде „за сметка“ на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“, която няма да има свой представител от Русе в 45-ото Народно събрание, пише TVN.

За изчисляване на квотата у нас се използва квотата на Хеър, която се изчислява като се раздели общия брой на получените гласове на броя на местата или мандатите, които следва да бъдат разпределени. Ако получената квота не е цяло число, се закръгля към най-близкото по-голямо цяло число. Броят на гласовете, получени за всяка партия, коалиция или независим кандидат, се разделя на този квота. При делението се получава цяло число и остатък. Тези от участниците, чиито действителни гласове са повече от квотата, получават предварителни мандати (места), колкото е полученото цяло число.

Незаетите места се разпределят като първа получава допълнителен мандат партията с най-голям остатък, после партията със следващия по големина остатък и т. н. до изчерпване на неразпределените мандати. Затова методът се нарича и метод на най-големия остатък.

В Русе квотата е малко над 11 500 гласа. При това положение с голяма доза сигурност ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“ получават по 1,6 квоти и най-вероятно ще спечелят по 2 мандата.

ДПС и „Демократична България“ имат съответно 0,7 и 0,6 квоти и също, с голяма доза сигурност, ще имат свой представител от Русе.

Интригата е между БСП и „Изправи се! Мутри вън!“. „Цената“ на подадените за тях 16 682 гласа определя на социалистите 1,5 квоти. С 4 443 гласа хората на Мая Манолова обаче получават 0,4 квоти. Така че, твърде е вероятно разпределението на мандатите в 19 МИР да бъде: ГЕРБ, „Има такъв народ“ и БСП да изпратят в парламента по двама депутати от Русе, ДПС и „Демократична България“ – по един.

Окончателната дума ще има Централната избирателна комисия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари