Има ли връзка между загубата на коса и диетите?

0
Бъдете внимателни, защото вашето тяло е чувствително към недостиг на хранителни вещества, стрес и хормонални промени
Бъдете внимателни, защото вашето тяло е чувствително към недостиг на хранителни вещества, стрес и хормонални промени

Бъдете внимателни, защото вашето тяло е чувствително към недостиг на хранителни вещества, стрес и хормонални промени

Всеки се стреми към мечтаното тяло и се подлага на диети от време на време. Но трябва да бъдете внимателни, защото вашето тяло е чувствително към недостиг на хранителни вещества, стрес и хормонални промени. Всичко това може да се случи в резултат на бърза загуба на тегло, ограничителни диети или операция за отслабване, пише Actualno.com.

Защо може да се появи косопад след загуба на тегло?

Загубата на коса по време на диета обикновено се причинява от недостиг на хранителни вещества, които ограничавате към тялото си, за да постигнете желаната фигура.

Внезапната загуба на тегло и ограничителните диети са свързани със състояние, известно като остър телогенен ефлувиум (ТЕ), една от най-честите причини за широко разпространена загуба на коса по скалпа. Обикновено това състояние се появява около 3 месеца след бърза загуба на тегло и продължава около 6 месеца.

Загубата на тегло и ограничаването на хранителни вещества към тялото освен хронично ТЕ могат да причинят и андрогенна алопеция - мъжка или женска плешивост.

Причини за загуба на коса, свързани със загуба на тегло

Бърза диета

Връзката между бързите диети и косопада е документирана в изследвания още през 70-те години на миналия век. Когато тялото ви не получава нужните хранителни вещества, възникват странични ефекти, като загуба на коса. Тя се нуждае от достатъчно калории и хранителни вещества, за да расте правилно и да бъде здрава.

При интензивни диети, ограничаване на калориите, дефицит на хранителни вещества и психологически стрес - всичко това води до загуба на коса.

Диети с много ниско съдържание на протеини

Аминокиселините, градивните елементи на протеина, са от съществено значение за растежа на косата. Те са необходими за производството на кератин, основният структурен протеин на косата. Съответно, когато тялото ви не получава достатъчно протеини - може да доведе до загуба на коса.

Когато вашите нужди от протеини не са задоволени, тялото ви дава приоритет на важни функции, зависими от протеини, като възстановяване на тъканите, храносмилане, регулиране на рН и водния баланс и производство на хормони. Добрият растеж на косата не попада сред важните функции и това може да причини загуба на коса.

Дефицитите на специфични аминокиселини, като хистидин, левцин, валин и цистеин, са често срещани при хора с косопад.

Ограничаващи диети

Точно като бързите диети, ограничаващите диети, които премахват цели групи храни от менюто ви, могат да причинят загуба на коса в резултат на дефицит на хранителни вещества или стрес. Недостигът на желязо, цинк, протеин, селен и есенциални мастни киселини се свързва с косопад.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари