Има ли връзка между болестите и греховете?

0
Отговори дава ставрофорен иконом Стефан Стефанов от русенския храм "Св. Николай Чудотворец"
Отговори дава ставрофорен иконом Стефан Стефанов от русенския храм "Св. Николай Чудотворец" Снимка: Храм "Свети Николай Чудотворец" / Facebook

Отговори дава ставрофорен иконом Стефан Стефанов от русенския храм "Св. Николай Чудотворец"

В днешната неделя евангелското четиво разказва за излекуването на един разслаблен, т.е парализиран човек от Господ Иисус Христос. Според Блажени Теофилакт Охридски, Синът Божий вижда най-вече вярата на носещите разслабения. Този текст ни подсказва, че освен физически ние можем да бъдем и духовно парализирани. Този евангелски откъс насочва вниманието ни към отговор на много въпроси. Кой е нашия ближен? Имат ли връзка физическите недъзи с греховете? Как можем да приемаме чуждата страдание за свое? Как може нашата вяра да помогне на хората около нас? Доколко мислейки се, че сме праведни с изпълнението на дадени последования без вярата да минава през сърцата можем да заблудим Бога? Защо ни е толкова трудно днес да следваме примера на четиримата, а сме по-склонни просто да отминем защото не ни засяга лично.

Отговор на тези въпроси се опитаме да дадем в "Благовестие" по БНР заедно със ставрофорен иконом Стефан Стефанов от русенския храм "Св. Николай Чудотворец".

На пръв поглед този евангелски сказ няма нищо общо с чествания днес св. Григорий Палама, в чието учение е събран опита на Православното монашество. А ние търсим общото в това, че хората, отказали се от света, най-вече са призвани след като с любов служат на Бога да проявяват тази любов в не само в молитвите, но и в действията си към своите ближни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Умозаключение
    Това е така защото всички слугуват и подгъзуват на задника си и стомахчетата си.Никой не мисли с главата си за мозъка и душата си.От там и връзката през гърлото до пилора.Извода: Не слугувай на задника си,на жена си,любовницата и децата си.Не вярвай и на приятели които всеки момент може да станат твои предатели,в България живеем все пак.
  • 5
    2
    Има,има...
    Гледам някой хора стискат зъби и мълчат властно и свойски,а от вътре им играе под лъжичката или ги гложде съвеста.Зер нали и тях майка ги е раждала.Алчни,себични.Кой подлага хора,кой къщите им прибира,кой ги завръща,обира и ги праща на панаира и всичко им прибира.След време свикват и не им пука но до тогава ги избива на ядене и пиене.Задъват с плюскане и пиене гузната си съвест и душа и те някъде се свличат в дебелото черво,демек близо до задника им и повличат и сърцето.Самите хора къде са за затвора заприличват на задниците си също Нали душата,съвеста и сърцето там са задънени и лелеят за светлина ама няма.Докато някой ден в следствие на тези дисфункции,нали сърце няма работа в задник и душа и съвест,сърцето и душата казват пук,ние сме дотук и край.Други намират утеха пак в задника си.Почват да го чешат яко със и без грайфери.Хубаво им е.Чешат ли чешат до олабване.Някой ден не могат да чешат,изтърват и давай само с уста.Абе дупка да е ,пълна да е с туй или онуй.И те така идват болестите.Тикат ли тикат в дупки и ями телесни каквото си докопат.Така са свикнали или научени.Празно да няма.Вечно да е,но иде край на всичко и всеки.Както ден сменя ноща и така е от началото на зората на света.Я се огледайте колко около вас са такива? Има ли в Русе такива? Чорбаджии,властолюбци,лихвари,ненаситници и чиста проба откачалки.Престъпници най долни и мерзни? Поучители,разни?! Я ,я се огледайте и ги напишете кой как се казва? За тяхното душевно спасение де.
  • 1
    1
    Dani
    Връзка между грехове и болести има ____който пие се разболява от цироза на черния дроб, който пуши __от рак на белия дроб, който яде много _от диабет и болести на обмяната, на дебелото черво и други!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари