Има ли ръст на хората с невротично поведение?

0
Проучване, направено между март и края на октомври, показва, че има ръст на невротичните поведения, който е 2 пъти по-висок от този, наблюдаван през 2018 г.
Проучване, направено между март и края на октомври, показва, че има ръст на невротичните поведения, който е 2 пъти по-висок от този, наблюдаван през 2018 г. Видео: Bulgaria ON AIR

В разгара на пандемията - има ли ръст на хората с невротично поведение?

"Голяма част от тревожността провокира имунната система на психиката и културата на поведението ни. Голяма част от защитните реакции са дисфункционални, защитни. Намаляват чувството на тревожност, както го правят обезболяващите, но не решават проблема", каза психологът д-р Пламен Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че проучване, направено между март и края на октомври, показва, че има ръст на невротичните поведения, който е 2 пъти по-висок от този, наблюдаван през 2018 г.

"Спектърът е огромен. От пасивни реакции, които са от типа на примирението, отчаянието, дълбоката депресия до агресивни поведения, опит да се доминира, или да се издигат стандарти, които са неосъществими в практиката. Последният период от 9 месеца показаха невротизация. Това е основание да кажем, че не само българското общество, но и в глобален мащаб имаме психоемоционална вълна и ще трае много по-дълго", допълни д-р Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Според него изкупуването на лекарствата е естествен отговор на самозащита.

"Но е непродуктивно, защото води до самоуспокоение. Големите проблеми си остават, те не могат да бъдат решени с презапасяване с лекарства. 1/3 от българите ги изработиха през последните месеци. Хората, с които ние комуникираме, и са под карантина, преживяват най-добри ефекти, когато ги свържем с други, които вече са излекувани. Не се дистанцирайте социално, не се отчуждавайте помежду си, човешките отношения са начинът, по който лекуваме всички проблеми", подчерта проф. Пламен Димитров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари