Има ли недостиг на кислород за медицински нужди в русенските болници?

1
В отделението за лечение на болни с коронавирус в русенския онкологичен център половината от пациентите са на кислородна терапия
В отделението за лечение на болни с коронавирус в русенския онкологичен център половината от пациентите са на кислородна терапия Видео: БНТ

Заради голямото потребление има проблем с кислорода за медицински нужди, сигнализираха от болници в страната. Организират се коридори за доставка на кислород, така че да не няма недостиг в нито едно лечебно заведение, каза в Русе зам.-министърът на здравеопазването Слави Пачалов. Тази сутрин през Дунав мост приоритетно са преминали две цистерни с кислород от съседна Румъния

Между 4 и 8 пъти е завишено потреблението на кислород в болниците, където се лекуват по-тежките случаи с коронавирус, предава БНТ. Лекари коментираха, че заради по-голямата консумация в последните месеци има моменти, в които доставките се бавят, което поставя под въпрос живота и здравето на пациентите.

Управителят на Комплексния онкологичен център в Русе каза, че нямат проблем с доставките на кислород за ковид-отделението, а по-скоро с количествата - имат само десетината бутилки, които са им наследство от АГ-болницата, съществувала преди години тук.

Д-р Камен Кожухаров, управител на Комплексен онкологичен център - Русе: "Съдове няма. Сега в момента има 6-7 човека, които са на кислород и го консумират, и ако по време на една операция кислорода е в ниски стойности - 2-3 литра на час, тука нещата са малко по-други, има хора на по 10 литра на минута. И затова свършват бутилките."

А купуването на още кислородни бутилки изисква време, тъй като за това е необходимо да се подготвят много документи. Заместник-министърът на здравеопазването Слави Пачалов каза, че проблемът вече е решен за цялата страна.

Слави Пачалов - зам.-министър на здравеопазването:" Фирмите, които го доставят, са си осигурили бутилки, имат достатъчно бутилки, така че да предоставят - някъде се купуват, някъде се наемат под наем, но кислород има."

В отделението за лечение на болни с коронавирус в русенския онкологичен център половината от пациентите са на кислородна терапия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари