Илон Мъск обмисля да забрани X за европейските потребители

1
Милиардерът е все по-недоволен от това, че трябва да се съобразява със Закона за цифровите услуги (DSA)
Милиардерът е все по-недоволен от това, че трябва да се съобразява със Закона за цифровите услуги (DSA) Снимка: AFP / Getty Images

Милиардерът е все по-недоволен от това, че трябва да се съобразява със Закона за цифровите услуги (DSA)

Илон Мъск обмисля да блокира своята социална мрежа X (бивш Twitter) за европейските потребители. Това съобщава Business Insider, като се позовава на свой източник.

Мъск е все по-недоволен от това, че трябва да се съобразява със Закона за цифровите услуги (DSA), който влезе в сила през август. Сега милиардерът проучва начини да направи приложението недостъпно в региона. Въпреки че Мъск е обсъждал поне два пъти с Тиери Бретон, европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар, мерките, които социалната мрежа X трябва да предприеме, за да се съобрази с DSA, той е загубил търпение към ситуацията, казва източникът на портала.

Бретон заяви по-рано, че Европейската комисия (ЕК) е започнала разследване на спазването на новия закон от страна на X, като твърди, че социалната мрежа може да е разпространила дезинформация за израелско-палестинския конфликт. ЕК е поискала подробна информация за действията, които платформата предприема за борба със злонамерената информация, припомня изданието.

От 25 август насам ЕС реши да засили контрола върху дейността на 19 онлайн платформи, които според официални лица попадат в категорията "особено големи" в рамките на DSA. Сега те включват X, TikTok, Instagram, YouTube, Google и Amazon Store. Според Бретон приоритетите по новия закон ще бъдат защитата на децата и борбата с дезинформацията, включително "проруската пропаганда". Той също така отбеляза, че Европейската комисия ще проверява всички тези платформи за съответствие с европейските правила и ще ги санкционира, ако бъдат установени нарушения

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    Не, че нещо
    Ама то природата вакум не търпи. В същата секунда ще нароят десетки "европейски" мрежи за споделяне. Ще ги закрият и тях, ще се появят нови. Пример - закриха един сървър за филми с български субтитри, в момента аз поне ползвам три. Нямаше и седмица да се нароят.
  • 5
    4
    123
    Медиите ще се одрискат и започнат да фалират масово ако социалните мрежи ги отрежат. Без споделянето с тях е свършено. Нямам търпение да го спре. И ония ултра грозен урод зурлабърг да спре и фейсбоклука, България ще качи раждаемоста с 1-2%.
  • 0
    3
    Атанас
    Поредната европейска забрана.Евро фашизъм.Къде ви е демокрацията.
  • 6
    2
    :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
    Ууууу, СУПЕР! Дано държавните служители започнат да работят малко повече и по-бързичко! Ще им остава време в изобилие!
  • 7
    1
    русенец
    Като си закрие Туитъра, ще ми пръдне на сайдера!:)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари