Илияна Йотова: Световни учени недвусмислено доказват ролята на България в европейската история

0
След като България преди 12 века е създала една писменост, на която днес пишат 300 милиона, би било престъпление, ако сме в основата на това кирилицата да отпада все повече от езика и писмеността на европейските народи, изтъкна Йотова
След като България преди 12 века е създала една писменост, на която днес пишат 300 милиона, би било престъпление, ако сме в основата на това кирилицата да отпада все повече от езика и писмеността на европейските народи, изтъкна Йотова Снимка: Facebook

След като България преди 12 века е създала една писменост, на която днес пишат 300 милиона, би било престъпление, ако сме в основата на това кирилицата да отпада все повече от езика и писмеността на европейските народи, изтъкна Йотова

"Има премълчаване за ролята на страната ни в духовната империя на славянството и в Средна Европа. Някои страни считат, че със смъртта на Методий, делото на светите братя приключва. И нищо не се казва за техните следовници, за учениците. Нищо не се казва за княз Борис, който спасява делото на Кирил и Методий. Ако не бяха Преславската и Охридската школа, днес кирилицата, а и цялата книжовност и духовност, може би безвъзвратно щяха да бъдат загубени".

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред БТА по повод организираният от нея международен форум за кирилицата "… И ний сме дали нещо на света" с участието на известни учени българисти от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Литва, Полша и Сърбия.

"Ние няма да участваме в никакви дискусии с лошо качество - за да казваме колко сме велики и каква е нашата история. Най-добрият начин за борба с подобни тенденции е науката. (...) големи световни учени недвусмислено доказват ролята на България в това отношение", каза още Илияна Йотова.

"България е в основата на славянската цивилизация. България е в основата не само на една нова писменост в ранното Средновековие, но от тази ранна писменост тръгва книжовност, тръгва нова култура, тръгва познание за целия славянски свят, но и за цяла Европа. Защото нашето културно-историческо наследство е част от културно-историческото наследство на Европа, и то точно в периода в който Европа започва да става лидер в отношенията в целия свят", допълва българският вицепрезидент.

Госпожо Йотова, като организатор на този форум, доволна ли сте от това, което чухте и видяхте?

- Форумът надмина дори моите очаквания. Вярно е, че и аз, и моят екип, го готвихме много дълги години. Той трябваше да бъде още преди ковид, но, за съжаление, тези две години ни забавиха. Няма по-добро доказателство от неговата адекватност и от неговата актуалност, от всичко това, което чухме - от докладчиците, от участниците в различните панели. Участниците в този форум са водещите световни имена в областта на българистиката, на старобългаристиката, на средновековното изкуство. Хора, които са посветили своя живот и своята кариера, и своите научни търсения, и открития, на България.

Каква бе целта на този форум?

- Най-важното е, че трябва да си върнем България като седалище на тази наука. България е в основата на славянската цивилизация. България е в основата не само на една нова писменост в ранното Средновековие, но от тази ранна писменост тръгва книжовност, тръгва нова култура, тръгва познание за целия славянски свят, но и за цяла Европа. Защото нашето културно-историческо наследство е част от културно-историческото наследство на Европа, и то точно в периода в който Европа започва да става лидер в отношенията в целия свят.

И, както чухме на форума, нашата писменост не е само за източни славяни, не е само за южни славяни. Това е преди всичко култура и духовност, която става част от една много голяма духовна империя. И колкото и да са различни превратностите на съдбата, дори и във векове, в които на практика липсва българска държавност - по време на робства, тази духовна империя оцелява. За да бъде важен фактор в културата на Европа и днес.

Така че изучаването на български език и на българска култура, на българска етнография, на българска история, на българска литература, трябва да си върне своите позиции във водещите световни и европейски университети.

За съжаление, през последните 30 години, поради различни обстоятелства, ние загубихме територия - територии, които трябва да си върнем. Както чухме и на форума, има предложения за създаване на цели българистични катедри в тези водещи университети - за да си върнем не само интереса към науката, но и интереса към нашата страна като цяло.

Като отговор на глобалния свят, все повече страни се обръщат към своята история, в стремежа си да покажат величието на тази история. Доста често крадат факти от други истории, на други страни, на други националности, на други народи, или преиначават тази история. Такива изказвания и такива тенденции, за съжаление, се наблюдават и от Изток. Спомняте си една реч на президента на Русия - господин Путин. Той дори се опита да каже, че кирилските букви са създадени в Киевска Рус за някои дребни народи. Очевидно, визираше и нас.

Това са неща, които ние добре знаем, че се говорят с политически причини. Но България не бива да остава безучастна в това отношение.

Има, разбира се, и премълчаване за ролята на страната ни в тази духовна империя на славянството и в Средна Европа. Защото някои страни считат, че със смъртта на Методий, делото на светите братя приключва. И нищо не се казва за техните следовници, за учениците. Нищо не се казва за княз Борис, който, в крайна сметка, спасява делото на Кирил и Методий. Ако не бяха Преславската и Охридската школа, днес кирилицата, а и цялата книжовност и духовност, може би безвъзвратно щяха да бъдат загубени.

Ние няма да участваме в никакви дискусии с лошо качество - за да казваме колко сме велики и каква е нашата история. Най-добрият начин за борба с подобни тенденции е науката. И, както виждате, тези големи световни учени недвусмислено доказват ролята на България в това отношение.

Уверявам Ви, че от страна на президентството ще разширяваме още повече тази мрежа, ще каним още повече специалисти, които се занимават с България - не само с история, етнография, литература, език. Надявам се, че много добре ще организираме и следващата среща, която ще бъде с български интелектуалци и български журналисти. Защото, без интелектуалната мисъл на България, без посредничеството на медиите, на българските журналисти, няма как да доведем до съзнанието на хората колко е важно това да пазим своята история и да пазим кирилицата.

Има още една важна причина, и тя е обективното изместване на кирилската графична система от латиницата - заради високите технологии, заради интернет. На следващата ни конференция ще поканим и млади хора, които се занимават с програмиране, със софтуер - за да видим какви са възможностите за съществуването на кирилицата във високотехнологичният мир.

Необратим ли е този процес на изместване на кирилицата от латиницата?

- Не. Не е необратим. Но не може да бъде оставен просто така и да гледаме как се изнизва през погледа ни. Трябва да се полагат усилия и най-вече - да се откриват нови възможности. Това ще означава дълголетие за нашата графична система. На форума видяхме как в някои страни вече има политически решения кирилицата да бъде заменена с латиницата. В други страни, в които и двете графични системи се използват, като че ли кирилицата дава назад...

Трябва да се работи по този въпрос. След като България преди 12 века е създала една писменост, на която днес пишат 300 милиона, би било престъпление, ако България е в основата на това кирилицата да отпада все повече от езика и от писмеността на европейските народи.

Кое от направените предложения по време на форма Ви впечатли най-много? И кое президентската институция би подкрепила?

- Бях впечатлена от това, че могат да бъдат спонсорирани цели катедри по български език в университетите. На този форум ми стана ясно нещо, което аз не бях докрай убедена, че е вярно, и което ми дава сили да бъде още по-амбициозна. Не е намалял интересът към българския език, нито към българската култура. Още повече, че това е един от официалните езици на Европейския съюз. По-скоро, някаква немарливост преди всичко според мен и от наша страна, и неосъзнаване колко е важно да се поддържат тези традиции, са оставили така, че българистиката да бъде със затихващи функции.

Както стана ясно, не струва кой знае колко много на държавата, годишно, да открие като пилотен проект първите пет-шест спонсорирани катедри във водещи европейски университети. Може би, в началото ще се стори изкуствено поддържането на този интерес, но аз съм сигурна, че много скоро това ще бъде и спонтанно.

Съвсем скоро имах възможността да разговарям с госпожа Грозданова, която е лектор в университета в Загреб. Там има 5-6 човека, които се интересуват от българския език. Това - без намесата на държавата, без намесата на българските университети, на българското министерство на образованието, без една допълнителна реклама защо е хубаво да се знае български език и българската история, няма как да се получи.

Иначе ние ще имаме тук-там по двама-трима българисти, но това не е онази територия и онова значение, към което всички ние се стремим.

А като слушател коя беше новината за Вас в този форум?

- Всяко едно изказване, всяко едно участие в този форум, носеше и новинарски елемент. Но устойчивата новина - това, което най-много ме грабна, са две неща.

Първото е, че фалшивите новини не започват от днес. Имало ги е още през Средновековието. В този смисъл, от 1841 година е започнал този доста ожесточен спор коя е родината на кирилицата и коя, в крайна сметка, е родината на славянската цивилизация.

За мен голямата новина беше, че Васил Априлов, един от най-мощните ни защитници в това време, е писал и се е борил за това да се знае, че България, българското средновековие, е родината на кирилицата, на спасяването на Кирило-Методиевото дело, и на изграждането на славянската цивилизация.

Още нещо ме впечатли. Виждате, че на форума има хора от Централна, от Западна и от Източна Европа. И всички те говорят с такава любов за България. Мислех си, какво трябва да се случи в България, за да обърнем и ние внимание на тази тема и тя да бъде част от нашата публична дискусия. А не само това, което става в българския парламент...

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари